110 хил. презерватива ще бъдат осигурени от организаторите на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

Това е с 10 хил. броя повече спрямо кондомите, осигурени през предходната зимна олимпиада в Сочи, Русия, предава CNN.

На тазгодишното издание на игрите ще участват около 100 атлети повече спрямо събитието в Русия.

На фона на високия брой кондоми, организаторите на игрите ще осигурят най-различни възможности за атлетите.

В олимпийското село, където ще бъдат настанени спортистите, ще има най-разнообразни удобства, включително търговски обекти, предлагащи от международни пощенски услуги до доставка на цветя.

Говорител на южнокорейската компания за производство на презервативи Convenience посочва пред местни медии, че кондомите ще бъдат осигурени с „на добра воля”.

Време е за малко математика.

В олимпийското село ще бъдат настанени 2 925 атлета, представляващи 90 държави. Това прави средно по 37 презерватива на спортист, което изглежда като доста висока бройка за събитие с продължителност две седмици.

Навярно поради това и представителите на медиите, както и зрителите на спортните събития, също ще имат достъп до кондомите.

Както казва бившата олимпийка Дара Торес през 2012 г., „Каквото стане в олимпийското село, си остава в олимпийското село”.

Презервативите и Олимпийските игри

1988 г. Летни олимпийски игри: Кондомите дебютират на олимпиада по време на игрите в Сеул, Южна Корея, като част от кампанията против разпространението на ХИВ вируса.

1994 г. Зимни олимпийски игри: Организаторите на игрите в Лилехамер, Норвегия, раздават безплатни кондоми на атлетите и журналистите, като отново поводът е борбата против СПИН.

2000 г. Летни олимпийски игри: Организаторите на игрите в Сидни, Австралия, осигуряват 90 хил. кондома за атлетите

2010 г. Зимни олимпийски игри: Осигурени са около 100 хил. презерватива от The British Columbia Center for Disease Control по време на игрите във Ванкувър, Канада.

2016 г. Летни олимпийски игри: По време на последните летни игри в Рио де Жанейро, Бразилия, организаторите осигуриха цели 450 хил. кондома за атлетите, което прави по 42 презерватива на човек.