SpaceX официално се включва в надпреварата за разпространяване на интернет до всички кътчета на земята.

В идната събота ще се състои планирано изстрелване на първия тестов сателит на компанията, който ще бъде част от концепцията ѝ за глобална комуникационна мрежа, предава Financial Times.

Това се случва само седмица, след като компанията на Илон Мъск успя успешно да изстреля най-голямата ракета, пращана някога в космоса.

За разлика от шоуменския подход на Мъск, стартът на новата инициатива дойде тихомълком – милиардерът не е споменавал за плановете на SpaceX дори и в Twitter.

Ако изстрелването е успешно, компанията посочва, че първият истински сателит може да бъде пратен в космоса през следващата година.

Това ще бъде и първият от цяло съзвездие сателити - 11 000 на брой, които трябва да наобиколят Земята до 2024 г., създавайки глобална комуникационна мрежа.

Така SpaceX официално влиза в надпреварата за световно разпространение на интернет – битка, в която участват сериозни конкуренти.

Google, която преди планираше да изгради своя собствена сателитна мрежа, се превърна в един от най-големите партньори на SpaceX, след като вложи 1 млрд. долара в компанията преди 3 години.

От друга страна, SoftBank и Ричард Брансън са сред инвеститорите в OneWeb – европейска компания, която планира да доставя широколентов интернет през следващата година.

SpaceX е получила разрешението да тества сателита си от Федералната комисия по комуникациите на САЩ, където редом до компанията на Илон Мъск има още 11 подобни молби. С други думи, конкуренцията на тази сцена изглежда ще се засилва все повече и повече.

SpaceX започна да работи по сателитните си планове през 2014 г., но забави прогреса по темата, тъй като насочи фокуса към развитието на Falcon 9 ракетите.

Тестовото изстрелване ще прати 2 малки сателита в орбита, за да провери връзката между тях и няколко станции на Земята, включително централата на Tesla.

Компаниите, които се конкурират в сателитния бизнес, посочват, че огромното количество данни, което се генерира в наши дни, налага появата на 5G мобилните мрежи.

Така в близко бъдеще доставчиците на високоскоростен интернет чрез сателити ще умножат броя си поради голямото търсене.

Малките сателити, позиционирани в ниска орбита около Земята, досега се използваха за фотографиране на планетата, за целите на индустрии, като земеделието, например.

Пречка пред използването на сателити за разпространение на интернет може да се окажат високите разходи.

Google, например, искаха да изградят собствена мрежа от сателити, но се отказаха и се насочиха към разработването на специални балони, които да осигуряват връзка с интернет.

Facebook пък работят по решение, разчитащо на дронове, които да се свързват със сателитите за по-добро разпространение на достъпа до световната мрежа.