Яйцата са много важна част от диетата в повечето култури и са съставка в изненадващо голям брой храни, които консумираме ежедневно.

Те също са причина за една от най-често срещаните хранителни алергии и начина, по който повечето влечуги, насекоми, земноводни и птици идват на този свят.

И ако смятате, че яйцето е просто черупка, белтък и жълтък, вижте следващите интересни факти за него:

Различен начин на съхранение - повечето хора в Европа не измиват, а слагат яйцата в хладилник. В САЩ, Япония и Австралия яйцето се мие, което го дезинфекцира, но и се маха тънкото покритие, което го защитава от лошите бактерии.

Яйцето и кръвта са сходни, поради което коагулирана кръв може да се ползва като заместител при печене.

Витамин D е много важен за хората и го получаваме обикновено чрез слънчевата светлина. Има много малко храни, които съдържат витамин D, а яйчните жълтъци са едни от тях.

Американците ядат средно по 250 яйца годишно. Но това е "средно". Така че, ако всяка сутрин закусвате омлет с две яйца, сметката вече е различна.

Предполага се, че римляните са приготвили първия омлет в историята. Той е бил подсладен с мед. Наричал се "овелеме", което означава яйца и мед.

Яйцата са една от, ако не и най-разнообразната съставка за готвене, и истинските готвачи могат да ги приготвят по десетки различни начини.

Една от най-важните интерпретации на яйцето е шоколадовото великденско яйце. Независимо от религиозната принадлежност, почти всеки може да оцени тази традиционна пролетна вкусотия. Първите шоколадови яйца започват да се появяват в Германия и Франция в началото на 19 век.

Говорейки за Великден, яйцето традиционно е езически символ на плодородието (църквата го приема, подобно на коледните елхи), като хората ядат яйца, за да отпразнуват пролетта.

Цветът на жълтъка е индикатор за храната на кокошката, която го е снесла. Например, по-тъмният жълтък може да говори за кокошка, хранена със зелении и свободно отглеждана.

Може да сте забелязали, че понякога, когато чупите яйце, има малко кръв върху жълтъка. Това е само разкъсване на малки кръвоносни съдове и не означава, че яйцето е било оплодено, то е безопасно да се яде.

Всяка кокошка снася средно 250-270 яйца на година.

През 2008 г. изследователи в Канада публикуват отговор на въпроса "Кое е първо – яйцето или кокошката?“ Отговорът е: яйцето. Динозаврите правят гнезда и снасят яйца, преди птиците да се появят.

В страни, като Китай, Камбоджа, Тайланд и Виетнам, редовно се консумира закуска, наречена Balut. Balut е патешко яйце с частично развит зародиш вътре.

Преди време яйчните жълтъци имаха лоша репутация поради съдържанието на холестерол. След много изследвания стана ясно, че яденето на яйца не увеличава непременно риска от сърдечно-съдови заболявания и антиоксидантите могат да бъдат полезни.

Яйцата всъщност имат доста дълъг срок на съхранение. Повечето картонени кутии имат дата на продажба, а не дата на изтичане на срока. Това е така, защото яйцата обикновено са годни няколко седмици след продажбата им. Ако не сте сигурни дали едно яйце е добро, счупете го в малка купа, преди да го добавите към нещо, и го помиришете.

Всяко яйце отнема от 24-26 часа, за да се оформи в кокошката, преди да бъде снесено.

Яйцата се използват в много ваксини. Производителите на ваксини твърдят, че тези ефекти са минимални, ако вие или вашето дете имате алергия към яйца, винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар, за да сте сигурни.

В случай че се чудите, температурата на яйцето, когато е снесено, е около 40 градуса.

Можете да ядете яйца от щраус, пъдпъдък, ему, гъска, патица. Всяко от тях е с различна хранителна стойност.

Всички знаем, че не трябва да ядете неща със сурови яйца в тях, като тесто за бисквити. Причината е, че е възможно яйцата да съдържат бактерията салмонела, която може да ви разболее. Това се случва много рядко, но все пак е добре да се застраховате.

Цветът на черупката на яйцата няма нищо общо с хранителните му качества, а показва цветът на кокошката, която го е снесла. Птици с бели пера (обикновено) снасят бели яйца, а тези с кафяви пера - кафяви яйца.