Нидерландия започва да прилича на наркодържава, в която полицията не успява да се противопостави на развиващата се паралелна престъпна икономика, се казва в доклад на полицейската асоциация в страната.

Официалните данни показват, че престъпността намалява, но според полицаите, много жертви просто не съобщават за инциденти, докато в същото време организираната престъпност действа необезпокоявана.

“С наличните в момента служители и ресурси полицията може да се справи с едва една на девет престъпни групировки,” се казва в доклада, цитиран от вестник De Telegraaf.

“Детективите стават свидетели на това как дребни престъпници се превръщат в заможни предприемачи, които се утвърждават в сектора на услугите, на имотния пазар в средната класа и в туристически агенции.”

В доклада, който е базиран на интервюта с 400 детективи, се казва още: “Нидерландия отговаря на много от характеристиките на една наркодържава. Детективите са свидетели на това как се развива една паралелна икономика.”

Критиците на нидерландската политика на толерантност към продажбата на канабис и на законния статут на проституцията в страната твърдят, че всичко това всъщност промотира Нидерландия като основен център за трафик на наркотици и хора.

Голяма част от хапчетата екстази, които се употребяват в Европа и САЩ, идват от лаборатории в южната част на страната, които се ръководят от марокански престъпни групи, участващи в производството на канабис.

Половината от кокаина на стойност 5.7 млрд. евро годишно, който се употребява в Европа, влиза на континента през пристанището на Ротердам, според Европол.

От полицейската асоциация настояват за наемането на допълнителни 2 000 служители, а твърденията й за увеличаването на престъпността вероятно ще бъдат определени от критиците като опит да се измъкнат повече пари от правителството.

Данните в доклада на полицейската асоциация обаче са в тон с тези от доклад на прокуратурата на страната, изготвен по-рано през годината.

В последните девет години броят на престъпленията в страната спада с 25%, до под 1 милион, но в същото време всяка година има 3.5 милиона нерегистрирани престъпления.

Шефът на полицията в Амстердам заяви, че в 60-70% от времето си неговите служители се занимават с разследването на мокри поръчки, свързани с различни престъпни групировки.

Млади мъже са готови да извършват убийства и срещу 3 000 евро, заяви той в интервю миналия месец. “През 80-те и 90-те години, за да вършат тази работа, тук идваха професионални килъри от чужбина срещу 50 000 евро”. “В последните години извършителите на тези престъпления са млади момчета от Амстердам.”

В доклада на полицейската асоциация се казва, че престъпниците, чиито мишени са възрастни и беззащитни хора, често остават безнаказани, тъй като полицията е уведомявана за едва 20% от тези престъпления.

Министърът на правосъдието Ферд Граперхаус призна, че е получил полицейския доклад, предупреждаващ за “липсата на капацитет за борба срещу организираната престъпност”. Той казва, че “това е сигнал, който трябва да вземем насериозно. Това правителство осъзнава, че има нужда от инвестиции в полицията“.

“По тази причина ще инвестираме допълнителни средства в идните години – средно по 267 млн. евро всяка година. Ние също така имаме фонд за борба с организираната престъпност."

Според министъра обаче, полицията и прокуратурата постигат ефективни резултати в борбата със свързаните с наркотици престъпления. "По тази причина терминът ‘наркодържава’ не е квалификация, която бих използвал," казва той.