Те могат да проследяват човешки движения, да изпълняват реалистични жестове и дори да изпеят песента Singing in the Rain.

Хуманоидните роботи, които носят името RoboThespian, са проектирани и се произвеждат от британската компания Engineered Arts.

Уил Джаксън, основател и директор на компанията, обаче твърди, че роботите скоро няма да заменят служителите му. Вместо това, той дори е изправен пред по-различен проблем — не може да намери достатъчно квалифицирани работници.

"Постоянно търсим да наемем нови хора," казва Джаксън. "Големият проблем, който имаме - няма много хора с големи познания в сферата на роботиката, а търсенето е огромно."

Engineered Arts има над 12 служители. Тя е базирана в Корнуол и проектира и произвежда сама почти всяка част от своите роботи.

Най-популярният й робот RoboThespian се продава на цена от около 60 000 паунда (83 000 долара), основно на университети и изследователски центрове по света.

RoboThespian е програмиран да пее и да жестикулира под съпровода на популярни филмови мелодии - от "Звукът на музиката" до "Властелинът на пръстените."

Роботите също така могат да бъдат програмирани да изпълняват специални действия и да говорят по определен начин на сцена.

"Това е случай, в който роботи създават работни места, а не вземат работата на хората," казва Джаксън.

Engineered Arts е сред все по-големия брой компании, които се притесняват по-малко за това, че роботи ще заменят хората в тях и повече за това, че не могат да намират квалифицирани служители, на фона на все по-автоматизираната икономика.