Оранжерия за канабис с модерно оборудване и различни препарати разкриха в съвместна акция служители на ГДБОП и СДВР.

Голямото помещение е открито в хале в софийското село Локорско, съобщават от пресцентъра на МВР.

В него са се отглеждали 700 растения канабис, достигнали различен стадий на развитие. На мястото са открити и 17 кг сух канабис, боен пистолет „Макаров“ с поставен заглушител, иззети са четири мобилни апарата със СИМ карти и таблет.

Задържани са четирима мъже - столичаните Х.М. (44г.), осъждан за кражби, М.С. (39г.), с криминалистически регистрации за извършени кражби, и Н.И. 9 (39г.) - осъждан за незаконно притежаване на оръжие, и К.Б. (24г.) от Мездра.

В апартамент в столицата, обитаван от К.Б., полицейските служители намерили сак с общо 10 кг канабис, разпределен в пликове. Иззет е и мобилен телефон със СИМ карта.

В полезрението на антимафиотите попаднал и В.С. (41г.), с множество криминалистически регистрации за производство, притежание и разпространение на наркотици, от апартамента на когото са иззети мобилни телефони, документи и банкови карти.

Общото тегло на открития наркотик е 27 кг суха маса канабис и 700 растения от същия наркотик.

На петимата задържани е повдигнато обвинение за извършени престъпления по чл. 354 А, 354 В и 339 от НК. След 72-часовото им задържане, на Х.М., М.С., Н.И. и В.С. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на К.Б. – „домашен арест“.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава под ръководството на СГП.