Ако искате да реализирате печалба, Кент Тийг съветва да не инвестирате от грешната страна на английската футболна йерархия.

Тексаският мултимилионер е мажоритарен собственик на Лейтън Ориент - отбор, който се намира на 16-о място в петото ниво на английския футбол.

“Вероятно ще изгубя всичките си пари, които вложих в клуба,” казва бившият ръководител в Microsoft и основател на щатска компания за дялово инвестиране.

“От финансова гледна точка, няма никакъв смисъл. Ако обаче всичките решения, които вземате, са базирани на финансовия разум, тогава понякога е трудно да се наслаждавате на живота.”

Миналият юни 137-годишният клуб от Източен Лондон бе купен от консорциум, оглавяван от Найджъл Травис, главен изпълнителен директор на Dunkin’ Donuts и фен на Лейтън Ориент от дете.

По-голямата част от средствата идват от Тийг, който в момента е вицепредседател на Лейтън Ориент. Въпреки че цената по сделката не е обявена, се смята, че мъжете са похарчили “милиони английски паунди” по придобиването.

Чуждестраните инвеститори пазаруват сериозно в английския футбол, като купиха четири клуба във Висшата лига през последните две години, където договорите за телевизионните права им осигуряват постоянен приток на средства.

Други инвеститори купиха отбори едно ниво по-надолу в Чемпиъншип и дори клубове в по-долните дивизии, като Уигън и Портсмут.

Много от новите собственици твърдят, че футболът е индустрия на растежа и че клубовете би трябвало да се облагодетелстват финансово от по-доброто си управление. Някои залагат на влизане във Висшата лига и облагодетелстване от това.

Според Тийг обаче, това не е вярно. “Финансовият модел на спорта не позволява да се печелят пари, особено на това ниво”.

“Във Висшата лига може би, или в НБА, НФЛ или МЛБ, но извън тази група няма да имате голяма възвръщаемост.”

Тийг, според когото личното му състояние възлиза на няколко десетки милиони долари, е искал да купи футболни клубове в Европа, Северна Америка и Южна Америка, преди да му бъде предложено да се присъедини към Травис в сделката за Лейтън Ориент.

Травис и Тийг купуват дела от италианския бизнесмен Франческо Бекети във време, в което Лейтън Ориент е изправен пред опасността от фалит.

Бекети придобива клуба през 2014 г., няколко седмици след като Лейтън Ориент е изпуснал промоция за Чемпиъншип, след като губи с дузпи плейофа с Родъръм, пише FT.

В следващите два сезона клубът изпада два пъти, сменят се треньори и играчи, има протести от страна на феновете. Миналата година Бекети се разплаща с кредиторите и печели време да намери нов купувач.

Тийг отказва да говори в подробности за миналото, но твърди, че при пристигането му Лейтън Ориент не е имал банкова сметка и всички разплащания били в брой. След отпадането си в Националната лига, отборът имал само девет играчи и нямал постоянно назначен треньор.

Снимка: Leyton Orient

Оттогава новите собственици правят промени, като част от тригодишен план, насочен към това да се излезе на нула във финансово отношение. Това включва система за разплащане с кредитни карти и планове за увеличаване на броя на продадените сезонни билети.

Феновете оценяват тези усилия, но не са особено доволни от резултатите на отбора. Поредица от загуби закотви Лейтън Ориент в долната половина на класирането през този сезон.

“Има една група от фенове, които никога не вярват на това, което казваме,” казва Тийг. “Има друга група, която ни нарича спасители, а аз им казвам, че майка ми не харесва да ме наричат така.”

Целта е Лейтън Ориент да минава в горна дивизия на всеки 3 или 4 години, като върхова цел е завръщане в Лига 1 и дори в Чемпиъншип в следващото десетилетие.

Влизането във Висшата лига и сдобиването с финансовите облаги, която носи тя, изглежда като една напразна надежда. Вместо това тексасецът твърди, че неговата скъпа любовна афера с малкия клуб Лейтън Ориент не е нищо повече от един богат човек, преминал петдесетте години, “който се забавлява така, както не го е правил през живота си ”.