По време на Световния мобилен конгрес 2018 г. в Барселона, VMware Inc. представи обновеното си портфолио от решения, насочени към доставчиците на комуникационни услуги. Тяхното предназначение е да подсигурят ефективната трансформация на компаниите към 5G.

Благодарение на VMware, клиентите ще могат да създават изцяло нови потоци на приходи, да намаляват цените и да подобрят удовлетворението и взаимоотношенията си с потребителите.

Доставчиците на комуникационни услуги са изправени пред предизвикателства като: високи очаквания на потребителите си, портфолиа от сходни гласови и мобилни услуги, намаляващ среден приход от един потребител (ARPU), увеличаващи се разходи за инфраструктура и не на последно място засилващата се конкуренция.

Партньорството с VMware може да осигури на клиентите скоростна трансформация и модернизация на техните мрежи, благодарение на мрежова функционална виртуализация (NFV), която цели да подкрепи по ефективен начин виртуализацията на настоящи услуги като Voice over LTE (VoLTE), Multimedia Subsystem (IMS) и evolved packet core (EPC).

Доставчиците също така могат да се подготвят за нови възможности за нови услуги като софтуерно-базирани мрежи с широк обхват (SD-WAN), облачна миграция, мениджмънт на работната среда и Интернет на нещата (IoT).

„Компаниите, предлагащи комуникационни услуги трябва да могат да предложат отличаващи се услуги бързо и при поискване, които да служат както днес, така и при навлизането на 5G модела. Това изисква преминаване към облачно базирана и виртуализирана инфраструктура“, отбеляза Шекар Айар, изпълнителен вицепрезидент и управител на Telco Group във VMware.

„VMware осигурява иновативни и доказани софтуерни платформи и благодарение на 20 годишната си експертиза във виртуализацията и облачните решения, извежда водещите доставчици и телекомуникационни компании към лидерски позиции в облачната дистрибуция от ново поколение. Този преход ще позволи на доставчиците да си осигурят брутен растеж, да подобрят представянето си и да запазят и развият както потребителските, така и своите бизнес взаимоотношения“, допълни той.

По време на Светомния мобилен конгрес VMware Inc. представи и следващите стъпки от стратегията си за IoT, които са фокусирани върху предоставяне на най-модерни изчислителни решения за специфични направления като умно видеонаблюдение и управление на активи.

Тези нови решения ще ползват vSAN - софтуера на VMware за хиперконвергирана инфраструктура (HCI), VMware vSphere и платформата VMware Pulse IoT Center и ще са разработени в сътрудничество с лидери в индустрията, след които Axis Communications и Wipro Limited.

VMware среща специфични изисквания и среди при мрежовите устройства и ще ги адресира посредством решения съобразени с нуждите на отделните типове клиенти:

  • Индустриално-дистанционни IoT сценарии като оптимизиране на петролни кладенци, комунални мрежи и сценарии за умни градове, при които системите са позиционирани в износоустойчиви, разнородни, външни и много често дистанционни локации с непостоянна мрежа и електричество;
  • Фабрики и заводи в подкрепа на затворени мрежи, износоустойчиви вътрешни среди;
  • Вериги магазини и магазини в подкрепа на уникални изисквания към пространството и захранването, както и към координация между много обекти.
  • IoT представя иновация в днешния модел на централизирани облачни модели. Нов клас от ценово изгодна периферна инфраструктура е необходим за обработка на данни от милиони и дори милиарди IoT крайни точки, които са отделени от основния център за данни или публичния облак.

    Тази нова инфраструктура трябва да е лесна за употреба, тъй като ще се управлява от хора, които няма задължително да са ИТ специалисти; ценово изгодна, тъй като обемът на крайни инсталации ще е много голям и с възможност за промяна на мащаба, за да дава възможност на крайните инсталации да се разрастват с течение на времето.

    „До 2022г. в резултат от дигитални бизнес проекти, 75% от данните генерирани от бизнес организации ще бъдат създавани и обработвани извън централизирани центрове за данни или облаци, което ще отбележи значителен ръст от настоящите 10%“ според Gartner. (1) Местните анализи предлагат по-кратко време за отговор, намаляване на разходи за логистика, като успоредно отговарят на изискванията за защита на лични данни.

    VMware и Axis Communications си партнират по отношение на IoT решение за видео наблюдателната индустрия. Решението ще ползва уникалните възможности на Axis Communications в сферата на видеонаблюдението като IP камери и 4G/LTE рутери, които могат да се разгърнат, така че да предпазват имоти, магазини и служители. С платформата VMware Pulse IoT Center клиентите ще имат възможност да управляват, наблюдават и обезпечават техните камери и рутери от Axis Communications.

    Първоначално решението ще е достъпно през сървъри на Dell EMC и ще включва опцията на Dell Edge Gateways. В допълнение VMware работи с организации предлагащи финансови услуги, които разработват банки на бъдещето, използвайки видеонаблюдение за оптимизиране на сигурността и потребителското преживяване.