Една от най-популярните криптокомпании в света - Coinbase, обяви планове за създаването на фонд, който ще позволи на инвеститорите да залагат на четири топ криптовалути, предава Financial Times.

Фондът, който ще носи името Coinbase Index Fund, ще бъде управляван от дъщерната компания Coinbase Asset Management. Инвестиционният инструмент е предвиден само за заможни клиенти.

В него ще могат да участват само инвеститори с годишни възнаграждения, надхвърлящи 200 хил. долара (средният годишен доход в САЩ възлиза на 44 хил. долара, бел. ред.) или такива, притежаващи нетно състояние от поне 1 млн. долара, без да се има предвид стойността на недвижимото им имущество.

Coinbase натрупа популярност и блясък благодарение на внушителния бум на търговията с виртуални валути, като компанията оперира както онлайн борса, така и дигитален портфейл за съхранение на криптовалути.

Реубен Браманатан от Coinbase коментира, че първоначално фондът ще бъде достъпен само за американски акредитирани инвеститори поради регулаторни съображения. По думите му, в бъдеще обаче компанията ще създаде и други фондове, които ще бъдат достъпни за обикновените инвеститори в САЩ.

Криптовалутите бяха на гребена на вълната през миналата 2017 г., като флагманът биткойн достигна цена от близо 20 хил. долара, а общата пазарна капитализация на всички виртуални валути стремглаво се насочи към 1 трилион долара.

В края на декември обаче криптопазарът претърпя болезнена корекция, която изтри половината стойност, както от цената на биткойн, така и от общата капитализация на целия пазар.

На фона на всичко това, някои инвеститори започнаха да търсят услуги, позволяващи вложението в пакет от криптовалути. Щатските регулатори обаче не гледат на тази идея с добро око, като през миналата година отхвърлиха молбите за създаване на няколко борсово търгувани фонда (ETF).

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) не даде разрешение за ETF, зад който стоят близнаците Уинкълвос, създатели на борсата Gemini, нито за фонд на Бари Силбърт, основател на Digital Currency Group.

Далия Блас, директор на звеното за инвестиционен мениджмънт на SEC, написа през този януари, че „има няколко сериозни проблема, свързани със защитата на инвеститорите, които трябва да бъдат решени, преди организаторите да започнат да предлагат тези фондове на обикновените инвеститори“. Регулаторът отказва коментар относно фонда на Coinbase.

Реубен Браманатан не дава информация нито кога ще бъде представен фондът, нито в какъв размер инвестиции се цели. Това, което става ясно от думите му, е, че инвеститорите в него ще бъдат облагани с 2% годишна такса.

Coinbase Index Fund ще се фокусира само върху криптовалути, листнати на GDAX - онлайн борсата на Coinbase. На борсата понастоящем могат да се търгуват биткойн, Биткойн Кеш, Лайткойн и Етериум – четири от петте най-големи виртуални валути по размер на пазарната им капитализация, по данни на CoinMarketCap.

Това не е първият фонд на база криптовалути, предназначен за акредитирани инвеститори в САЩ.

Bitwise Investments стартира фонд през миналата година, съсредоточен върху 10 криптовалути, а група от бивши служители на Goldman Sachs създаде фонд на база 20 виртуални валути в началото на тази година.

През 2017 г. бумът на криптовалутите донесе вълнуваща година за Coinbase. По непотвърдена информация на Recode, компанията има приходи в размер на 1 мрлд. долара за миналата година

Бързото разрастване обаче довя и негативи, тъй като клиентите на Coinbase започнаха да се оплакват от чести забавяния в поръчките и трансакциите.

Освен това срещу компанията има заведено дело от инвеститор, който твърди, че Coinbase са отговорни за загубите му, свързани с Биткойн Кеш. Компанията стартира вътрешно разследване, проверявайки дали нейни служители са продавали информация преди листването на Биткойн Кеш.