Борсите в световен мащаб бележат понижения днес, докато държавните облигации привлякоха търсещите активи убежища - на фона на нарастващите опасения на инвеститорите, че засилващото се напрежение в търговските отношения може да навреди на световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи понижение от 0.45%.

Азиатските пазари взеха пример от индексите на Уолстрийт, които записаха понижения в трета поредна сесия вчера, след като стана ясно, че президентът на САЩ се опитва да наложи нови мита на вноса от Китай, засилвайки опасенията от търговска война.

Акциите на Boeing Co, която се смята, че е особено уязвима на отмъщение от страна на търговските партньори на САЩ, поевтиняха с 2.5%, което бе и най-голямото понижение в индекса Dow Jones.

Загубите на борсите бяха посвеместни, като паневропейският индекс FTSEurofirst 300 изгуби 0.14% вчера, а глобалният индекс на MSCI се понижи с 0.46%.

Хонконгският Hang Seng падна с 0.75%, а австралийският основен индекс и южнокорейският KOSPI се понижиха с 0.4% и 0.45%, респективно. Японският Nikkei губи 0.85%, но все още бележи повишение от около 0.6% от началото на седмицата.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до 2.806% и е на път да запише понижение в четвърти пореден ден, на фона на засилващото се напрежение между Великобритания и Русия, слабите данни за продажбите на дребно в САЩ и опасенията около политическите и търговските въпроси във Вашингтон.

Вероятността за търговска война повиши търсенето и на европейски държавни облигации, като лихвата по германските 10-годишни книжа падна до 1.5-месечно дъно от 0.583%. Лихвите по британските и френските облигации също се понижиха.

На валутните пазари доларът отново бе поставен под напрежение, след като вчера записа лек ръст, след три дни на понижения преди това.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се понижи с 0.05%, до 89.655. Индексът върви към спад от около 0.5% за седмицата.

Еврото поскъпна с 0.1%, до 1.2379 долара, след като отстъпи от шестдневния си връх от 1.2413 долара след изказване на президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Йената, която е считаната за валута убежище, поскъпна спрямо редица други валути.

Доларът поевтиня с 0.4%, до 105.895 йени, след като бе засегнат в предходния ден, когато Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Еврото губи 0.3%, до 131.115 йени, а австралийският долар падна с 0.35%, до 83.46 йени.

Фючърсите на щатския лек суров петрол продължиха ръста си, поскъпвайки с 0.1%, до 61.04 долара за барел. Брентът добави 0.05% към цената си до 64.92 долара за барел.

Златото поскъпна, като спот цената нарасна с 0.2%, до 1 327.81 долара за тройунция.