Да бъдеш френски хлебар е изкуство, което изисква баланс - и не говорим само за перфектния баланс на брашното и маята.

Френски хлебар, който не успя да постигне правилния баланс между професионалния и личния живот, си плати цената - буквално.

Седрик Вайвър получи глоба от 3000 евро заради това, че работи прекалено много.

Вайвър може би продава невероятен хляб в пекарната си, но най-големият проблем, според местните служители по труда, е, че тя е отворена твърде продължително време.

Магазинът за хляб работи седем дни в седмицата, а според местните трудови закони се изисква един ден на седмица за почивка.

Кметът на градчето, в което живее Вайвър, защитава хлебаря, заявявайки, че в такъв оживен, привлекателен туристически град е важно да бъде отворено.

"В туристическа зона е от съществено значение да имаме отворен бизнес всеки ден през лятото. Няма нищо по-лошо от затворени магазини, когато има туристи", казва градоначалникът за френската преса, цитирана от T+L.

Петиция в подкрепа на Вайвър вече е събрала над 400 подписа. Той се надява, че глобата му ще бъде намалена или отменена, тъй като вече са правени изключения от трудовия закон.

До 2016 г. пекарната на Вайвър има специален статут, който позволява това изключение, но той не е продължен през 2017 г.

Много други френски пекарни са подложени на същите глоби, а мнозина смятат, че законите поддържат бизнеса им достатъчно рентабилен, само за да плащат на служителите по-добри заплати.

Честно казано, кой не иска да може да си купи свеж хрупкав хляб през всеки ден от седмицата?