Uber Technologies Inc. е постигнала споразумение за продажбата на дейността си в Югоизточна Азия на Grab, изтегляйки се от поредния бързорастящ регион, за да сложи край на войната с местен конкурент.

Съгласно споразумението, Grab ще придобие цялата дейност на Uber в регион с 620 милиона жители, в това число услугата за доставка на храна UberEats. Щатската компания за споделено пътуване пък ще получи 27.5-процентен дял в Grab, а главният изпълнителен директор на Uber ще влезе в борда на директорите на базираната в Сингапур компания. От Bloomberg News информираха през уикенда, че двете компании дори са финализирали сделката.

Това е победа за Grab, както и за SoftBank Group Corp., която е най-големият акционер и в двете компании. Компанията на Масaйоши Сон се опитва да намали конкуренцията на пазара за споделени пътувания в Югоизточна Азия, където пазарът се очаква да достигне 20.1 млрд. долара до 2025 г. Uber и Grab, заедно с две други компании, подкрепени от SoftBank (индийската Ola и китайската Didi Chuxing) осигуряват по 45 милиона курса на ден, според презентация от SoftBank от февруари.

За базираната в Сан Франциско Uber, изтеглянето от Югоизточна Азия означава ограничаване на загубите преди планираното първично публично предлагане на акции (IPO) през 2019 г. Сделката обаче е поредното отстъпление на най-скъпия стартъп в света от един светкавично развиващ се пазар: Uber продаде бизнеса си в Китай на Didi през 2016 г и договори подобна сделка и за Русия през миналата година.

Акциите най-голямата таксиметрова компания в Сингапур ComfortDelGro Corp поскъпнаха с 3% днес.

Главният изпълнителен директор на Uber, Дара Косровшахи, се опитва да подобри финансовото състояние на компанията, която е похарчила 10.7 млрд. долара от основаването си преди 9 години. По-време на посещение в Азия през миналия месец Косровшахи даде индикации, че е ангажиран с други ключови пазари като Япония и Индия. Сключената сделка обаче предполага, че Uber вече зависи повече от всякога от домашния си пазар Северна Америка.

Grab, която започва като приложение за извикване на такси в Куала Лумпур през 2012 г., се превърна във водещата компания за споделени пътувания в региона през последните години с набрани 4 млрд. долара от инвеститори. Компанията за последно се оценяваше на 6 млрд. долара, според CB Insights. Днес, с над 86 милиона сваляния на мобилното й приложение, тя предлага най-различни услуги в 191 града в Сингапур, Индонезия, Филипините, Малайзия, Тайланд, Виетнам, Мианмар и Камбоджа.