Големият конкурент на Uber - в лицето на компанията за споделени пътувания Lyft, се похвали със сериозния прогрес, който отчита през миналата 2017 г.

Силното пазарно разстрастване в САЩ, както и лошите новини и скандали около Uber, помогнаха на компанията да запише внушителен ръст в приходите си, които преминаха кота 1 млрд. долара за фискалната 2017 г., предава TechCrunch.

За добрите резултати спомогна и доброто четвърто тримесечие, в рамките на което приходите на Lyft нараснаха с близо 3 пъти по-бърз темп спрямо тези на Uber.

За сравнение, Lyft записват ръст на приходите през последното трмесечие от 168% на годишна база, докато при Uber приходите скачат с 61% за същия период.

И двете компании не са длъжни да публикуват финансовите си резултати, тъй като не са публични дружества, а частни фирми.

Въпреки това, те често издават част от резултатите си - главно за маркетингови цели. Lyft все пак открехна малко вратата, като обяви някои данни от представянето си през тази година.

Компанията посочва, че осъществява над 10 млн. превоза на седмица чрез платформата си, като първото тримесечие на тази година ще бъде 20-ият пореден тримесечен период, в който Lyft отчита над 100% ръст в приходите си на годишна база.

През миналата година конкурентът на Uber реализира първите си операции в страна, различна от САЩ, след като стартира услугите си в Торонто, Канада.

Компанията за споделено пътуване назначи още Йон МакНийл от Tesla за свой оперативен директор и привлече Емили Ниши от YouTube в ролята на директор Човешки ресурси.

Това, че приходите на Lyft растат с по-бързи темпове от тези на Uber, не бива да е изненада, но въпреки това има още доста път, докато измести конкурента си от лидерската позиция на този нов пазар, поне когато говорим за Северна Америка.