Uber е таксиметрова компания. Това реши Съдът на Европейския съюз, който трябваше да определи дали американската компания за споделено пътуване е дигитална или транспортна фирма.

Постановлението на върховния съдебен орган на ЕС се чакаше отдавна.

В резултат на него Uber ще трябва да се съобразява с транспортните регулации на всяка една от 28-те държави-членки на Общността.

„Услугата, осигурявана от Uber за свързване на хора с непрофесионални шофьори, е покрита от услуги, попадащи в полето на транспорта“, посочват от Съда на ЕС, цитиран от CNBC.

„Страните-членки следователно могат да регулират условията за осигуряване на тази услуга“, добавят от съда.

Дълго време Uber назоваваше дейността си като информационна услуга, която свързва водачи и пътници чрез приложение в интернет.

Тази самооценка помогна на компанията да заобиколи националните транспортни регулации в ЕС и да предлага услугата си в рамките на единния европейски пазар.

Реакцията обаче не закъсня и няколко европейски държави посочиха, че американският стартъп трябва да се третира като таксиметрова компания, подобно на хиляди други фирми, които се съобразяват с транспортното законодателство в ЕС.

„Това постановление няма да промени ситуацията в повечето страни от ЕС, в които вече оперира спрямо транспортните им закони. Въпреки това, милиони европейци продължават да са възпрепятствани от това да използват приложения като нашето“, посочиха от Uber в коментар на съдебното решение.

Постановлението на Съда на Европейския съюз не подлежи на обжалване, но Uber могат да опитат късмета си в други съдилища.