Starbucks Corp и други търговци на кафе в американския щат Калифорния ще имат задължението да поставят предупреждение, че напитките могат да причинят раково заболяване.

Малко известна неправителствена организация осъди около 90 търговци на кафе, включително Starbucks, че нарушават законите на щата, като не предупреждават потребителите за химикалите, използвани в техните продукти, които могат да доведат до рак, предава Reuters.

Един от тези химикали е акриламид - субпродукт, които остава след меленето на кафените зърна и е във висока концентрация в свареното кафе.

Съдия Елиху Берле от Върховния съд на Лос Анджелис посочва, че решението е взето след като Starbucks и другите компании не са успели да представят достатъчно доказателства, че няма канцерогенен риск в процеса на печене на кафето, става ясно от документите по делото.

Starbucks и другите компании имат срок до 10-ти април да обжалват решението на съда.

Starbucks отказаха коментар, насочвайки репортерите към изявлението на National Coffee Association (NCA), което гласи, че индустрията обмисля обжалване и последващи правни действия.

„Предупредителни етикети за опасност от рак върху кафето би било нещо подвеждащо. В наръчника за правилно хранене на правителството на САЩ е посочено, че кафето може да бъде част от здравословния начин на живот”, пише в изявлението на NCA.

Делото бе заведено през 2010 година от Council for Education and Research on Toxics (CERT).

В него се настоява за глоба в размер на 2 500 долара за всеки човек, изложен на химикала от 2002 година насам, в магазините на търговците на кафе. Калифорния има население от 40 млн. души.