Докато Гърция се подготвя за края на осемгодишната спасителна финансова програма, договорена с Европейския съюз и МВФ, премиерът на страната Алексис Ципрас се изправя пред сериозни предизвикателства и у дома, и зад граница, пише Bloomberg.

На вътрешния фронт най-важните битки, които предстоят, са тези за нормализирането на икономическия живот след спасителните траншове, както и подготовката за първите парламентарни избори след края на програмата.

На полето на международната политика ключовата тема за Гърция остава конфронтацията със съседна Турция и спорът за името на Република Македония.

Способността на Ципрас да преведе страната през всички тези препятствия ще бъде определяща и за стабилността на региона през следващите няколко години, смятат експертите, цитирани от изданието.

Освен това напредъкът на южната ни съседка се следи много внимателно от Европейския съюз, Съединените щати и НАТО.

Конфликтът с Турция

Според проф. Аристидис Хацис от Атинския университет, най-големият проблем както за Ципрас, така и за Гърция като цяло, е все по-враждебната позиция, която заема източната й съседка.

"Отслабването на американското влияние в региона е силен дестабилизиращ фактор, а залозите са много високи. Гърция не е от първостепенна важност за турската външна политика, но е част от по-мащабния план на Реждеп Тайип Ердоган за установяване на хегемония на Балканите", смята още той.

Напрежението между двете съседни държави ескалира през март, след като двама гръцки военнослужещи, за които Атина твърди, че са извършвали рутинен патрул, бяха арестувани от турските гранични власти заради преминаване на турска територия.

Инцидентът влоши и без това обтегнатите отношения, след като Гърция отказа да екстрадира осем турски военни, издирвани от Анкара за участие в неуспешния военен преврат през юли 2016 г.

Генералният директор на базираната в Атина Фондация за европейска и външна политика Танос Докос обаче смята, че умишлената ескалация на конфликта в близко бъдеще е малко вероятна. Особено като се има предвид, че и двете държави са партньори в НАТО.

Името на Македония

Съпротивата на Гърция за приемането на Република Македония в ЕС и НАТО е основният фактор, който пречи на западните държави да се опитат да ограничат руското влияние в региона, пише още Bloomberg.

Атина настоява, че името на държавата трябва да се ограничи само до северните части на областта, известна като Македония.

Действията на Ципрас по отношение на турския и македонския въпрос обаче са обект на сериозни критики - както от страна на традиционните му политически съперници, така и на някои от доскорошните му съюзници.

Министърът на отбраната Панос Каменос, председател на партията "Независими гърци", която е и коалиционен партньор в управлението, е категоричен, че няма да даде съгласието си за нито един вариант, който включва думата Македония в името на бившата югославска република.

Предизборни тревоги

Всяко отслабване на вътрешната политическа подкрепа може да постави под сериозен риск парламентарното мнозинство на Алексис Ципрас и водещата позиция на неговата партия Сириза в навечерието на изборите догодина. Още повече, че водещата опозоционна партия Нова демокрация в момента води в социологическите проучвания.

Политическата несигурност съвпада и със големите въпросителни в икономическата сфера. През август се очаква Гърция да излезе от спасителната програма, която договори с европейските си партньори и Международния валутен фонд преди осем години.

Големият въпрос сега е дали страната няма да се нуждае от време за нормализация и евентуално структуриране на преходен стабилизационен пакет.

Алексис Ципрас е категоричен, че докладът за изпълнението на последния, четвърти транш от спасителната програма, трябва да е готов преди заседанието на европейските финансови министри през юли. Според него това ще гарантира т. нар. "чист изход" от програмата.

Критиците му обаче не са убедени, че това би бил най-добрият вариант за страната. Финансисти, цитирани от Bloomberg, смятат, че Атина излиза от програмата без да има разработен план за това как гръцката икономика ще се справи с предизвикателствата без финансовите инжекции.