Ако не спирате да мислите за вълнуващи места и спиращи дъха гледки, за чуждоземни ястия и интригуващи снимки за вашия Instagram профил, то вие най-вероятно мечтаете за пътешествие. Но ако тълпите туристи не са ви по вкуса, защо не поемете към места, които все още не са толкова популярни и масово посещавани? Бъдете от онези, които създават теденциите.

Ето кои са 5 от най-добрите дестинации според Lonely Planet за разходка "извън утъпканите пътеки":

ИНДОНЕЗИЯ

Докато всички яздят слонове в Тайланд, вие може да се разположите спокойно и необезпокоявано на розовия плаж на остров Ломбок. Също така може да наемете мотоциклет, за да стигнете до плажа Tanjung Aan, който е прочут със своето великолепие и усамотеност., да предприемете изкачване на вулканичен връх в Бали, да се запалите по комодксите варани на о-в Флорес или да изследвате хиндуистките храмове от 14-ти век в Свещената гора на маймуните в Убуд.

БАЛКАНИТЕ

Калдаръмени улички на Мостар в Босна и Херцеговина, средновековният замък Бран в Румъния (Замъка на Дракула) и Прокълнатите планини в Албания (да, това е истинското им име) - тези не толкова посещавани местенца от Балканския полуостров също притежават своето очарования, наподобявайки сцена от приказка, но с далеч по-малко туристи, отколкото популярните туристически дестинации в Западна Европа.

ТАЙВАН

Малкият остров на изток от Китай е до голяма степен подценяван от пътуващите. Тайван съчетава красотата на тучните зелени поляни на парк Yangmingshan на север и спокойните и топли води на по-тропическия Fulong Beach на юг - в ярък контраст с космополитния град Тайпе с многобройните му небостъргачи. Най-добрите месеци за пътуване до тази екзотична, но все пак не толкова масова дестинация са от октомври до февруари.

ЙОРДАНИЯ

Плуването в Мъртво море, древните каменни руини от "Градът на розата" в Петра и останките от храма Ераш, язденето на камили в пустинния оазис на Вади Рум - всичко това не е за изпускане. А пътуващите, които се надяват на тропическа ваканция, няма да останат разочаровани от луксозните морски курорти на пристанищния град Акаба или от гмуркането от световна класа в кристално чистите води на Червено море.

Посетете древният град Петра - едно от чудесата на света, построено върху върху стените на скален каньон, колкото е възможно по-рано (отворено е от 6 ч. сутринта), за да избегнете изгарящата горещина на следобеда.

ПАНАМА

Канкун и Кабо могат да си задържат пренаселените плажове. Тук ще се научите да сърфирате в Starfish Beach в красивата провинция Бокас дел Торо, ще посетите кафените плантации, вулканите и облачните гори на провинция Чирики. Освен това ще обиколите калдъръмените площади и историческите катедрали на Стария град, докато се наслаждавате на експлозията от местни вкусове и аромати.

Когато планирате пътуване до Панама, питайте се да избегнете продължителния дъждовен сезон, който може да продължи от април до декември.