По-сериозното проникване на жените на пазара на труда може да окаже положителен ефект върху азиатската икономика.

Според доклад на McKinsey Global Institute, страните от Азиатско-тихоокенаския регион могат да увеличат общия си брутен вътрешен продукт с 4.5 трилиона долара до 2025 г., ако подобрят равенството между половете.

Разглежданият регион е може би „най-динамичният регион в света”, пише в доклада, но жените в много от страните там са изправени пред неравностойно отношение на работното място и в обществото, в сравнение с мъжете.

Едни от най-големите разлики между половете се наблюдават в Бангладеш и Индия, където не от вчера има притеснения за състоянието на икономиката поради липсата на достатъчно жени на пазара на труда.

Дори в добре развити икономики, като Япония и Южна Корея, се смята, че има „екстремно високи” нива на неравенство между половете от гледна точна на кариерните възможности, се твърди в доклада, цитиран от CNN.

Защо България е втора в ЕС по дял на жените в IT секторa?На какво се дължи големият брой жени в технологичния сектор у нас?

Според McKinsey Global Institute, в Китай - втората най-голяма икономика в света, се наблюдава процес на навлизане на все повече жени на пазара на труда, но все още няма достатъчно дами на управленски позиции.

Докладът дава позитивни оценки на страни, като Филипините, Нова Зеландия и Сингапур, посочвайки, че там е постигнато равенство между половете на работното място.

Все пак, според организацията, регионът има да свърши още работа по въпроса.

Проучването твърди, че най-големият икономически възход може да дойде от страните, които увеличават броя на работещите жени.

Друг механизъм за икономически растеж е увеличаване на работните часове на дамите и поставянето им на позиции, изискващи по-висока продуктивност.

Най-добрите и най-лошите държави за работещи жениУсловията за работа на жените са доста различни по света, като зависят основно от държавата, в която се намират

Според доклада, Китай може да добави 2.6 трилиона долара към икономиката си, ако подобри равенството между половете. Индия, от друга страна, би следвало да увеличи БВП със 770 млрд. долара, ако впрегне повече жени на пазара на труда.

McKinsey Global Institute призовава законотворците в този регион да положат усилия за по-силно проникване на дамите на пазара на труда.

Според организацията, страните трябва да приложат мерки, които да стимулират промяна на ролята на жената в техните общества, както и да подобрят достъпа до детски грижи.

„От икономическа гледна точка, опитите за растеж без използването на пълния потенциал на жените е като да се биеш с една ръка, завързана зад гърба”, добавят от McKinsey Global Institute.