Apple ще започне да изплаща на ирландското правителство сумата от 13 млрд. евро до няколко седмици, предава Financial Times.

Както е известно, Европейският съюз реши, че американската компания се е ползвала от неправомерна държавна помощ в Ирландия, под формата на данъчни облекчения. Това е помогнало на Apple да избегне плащането на сериозна сума данъци върху печалбата си, реализирана в рамките на ЕС.

Първоначалното решение на Европейската комисия дойде през 2016 г., като тогава нито Ирландия, нито щатската компания се съгласиха с него. В крайна сметка обаче, Apple ще трябва да върне 13 млрд. евро избегнати данъци, което е и най-големият подобен случай в историята на ЕС.

Плащанията на Apple ще стават чрез специална (ескроу) сметка, като междувременно Ирландия и компанията ще продължат да обжалват решението пред съда на ЕС.

Европейският комисар по конкуренция Маргрет Вестагер посочва, че Apple са били облагодетелствани от данъчни облекчения, недостъпни за други компании.

Според споразумението, подписано вчера в Дъблин между Apple и ирландския финансов министър Паскал Донъхи, компанията ще направи голям първоначален трансфер през следващия месец, след което ще продължи да плаща на вноски от по 1 млрд. евро през септември.

ЕС подхвана и IKEA за избегнати данъциДанъчната политика на световноизвестната компания за мебели IKEA попадна под прицела на Европейския съюз

“Това е много, много значително развитие по отношение на справянето с този проблем“, казва Донъхи. По думите му, това е най-голямото възстановяване на средства в историята, като договарянето на условията е отнело известно време, тъй като всичко е трябвало да става по правилата на ЕС, които Ирландия спазва стриктно.

Парите ще бъдат управлявани от международни асет мениджъри, в опит да се осигури финансова възвръщаемост за базираната в Калифорния група, при положение че обжалването на решението бъде успешно и възстановените средства бъдат върнати.

В предишни изказвания, Apple посочиха, че продължават да си сътрудничат с Ирландия в процеса по възстановяване на средствата, но не губят увереност, че съда на ЕС ще отмени разпореждането на ЕК, след като прегледа всички доказателства по случая.

За да се стигне до тук, Вестагер трябваше да заведе дело срещу Ирландия, принуждавайки страната да спази разпореждането на ЕК, което бе издадено още през 2016 г.

Донъхи, който казва, че е говорил вчера с Вестагер, посочва, че Дъблин има фундаментални несъгласия с решението на комисията.

“Въпреки това, като ангажиран член на ЕС, Ирландия има намерение да изпълни правните си задължения“, казва той.

Apple промениха данъчната си структура, откакто ЕК излезе с решението си, но продължава да бъде голям инвеститор в Ирландия с голямо количество интелектуален капитал, държан в страната.

ЕС въвежда дигитален данък, засягащ Google, Facebook и AppleЕвропейският съюз планира да обложи големите мултинационални технологични компании, като Google, Apple и Facebook, с „дигитален данък”

В доклад на Международния валутен фонд от миналата седмица се посочва, че износът на смартфони iPhone от Ирландия оформя дял от ¼ от икономическия растеж на страната през 2017 г. ;

Ирландската икономика постигна растеж от 7.8% през миналата година, но високата цифра реално е изопачена, тъй като се дължи в голяма степен на привличането на мултинационални компании в страната, като Apple, благодарение на ниските си корпоративни данъци. По отношение на данъчните ставки, Ирландия може да се смята за офшорна зона.

Финансовият министър Донъхи не дава детайли относно графика, по който ще плаща Apple.

По думите му, ако има евентуални загуби в резултат на инвестициите, които ще се правят със средствата, изплащани чрез специалната сметка, то те ще са за сметка на самия фонд, а не на ирландските данъкоплатци.

Парите ще се държат от лондонския клон на Bank of New York Mellon, а Amundi, BlackRock и Goldman Sachs ще се заемат с асет мениджмънта.