На фона на все по-хладните търговски отношения между Китай и САЩ, германският автомобилен гигант BMW се готви за един от най-смелите си ходове. Компанията планира производството на първия си изцяло електрически SUV именно в Поднебесната империя, пише Bloomberg.

Високопроходимото возило ще носи името iX3, а стартът на производството е планиран за 2020 г. във фабриката на концерна в град Шенян. Автомобилите, които слизат от поточната линия, ще се продават по целия свят, включително и в Северна Америка, твърдят китайските партньори на баварците Brilliance China Automotive Holdings Ltd.

На автомобилното изложение в Пекин BMW показа концептуален модел, който разкрива основните черти на бъдещия сериен SUV.

Ако проектът iX3 стане реалност, това ще превърне BMW в първия голям световен авторпроизводител, организирал глобални доставки от китайска територия. Град Шенян пък би се превърнал в много важна производствена база, тъй като Съединените щати са вторият най-голям пазар за баварския концерн след Китай.

Дори и опасността от евентуалното въвеждане на нови търговски санкции между двете икономически суперсили изглежда не притеснява ръководството на компанията. Правителството в Пекин възлага големи надежди на програмата Made in China 2025, която има за цел да убеди големите автопроизводители, че местните фабрики имат технологичния капацитет да се справят с изискванията на експортните пазари.

Изборът на Китай като единствена производствена база за новия iX3 демонстрира и промяната на фокуса в автомобилната индустрия. Той ще помогне за интеграцията на процесите във вътрешната структура на BMW, тъй като компанията вече произвежда плъгин хибрида X1 в Поднебесната империя.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, за всеки автопроизводител, който залага на електрическата мобилност, вече е почти задължително да има производствени мощности в Китай.

Моделът iX3 ще може да изминава по 400 километра с едно зареждане на батерията. Возилото ще се присъедини към бързорастящия сегмент на високопроходимите автомобили с елетрическо задвижване, като Jaguar I-Pace и Audi Q6 E-Tron (които ще излязат на пазара още тази година) и Mercedes-Benz EQ C, чието производство ще стартира през 2019 г.

Китай твърдо заема лидерската позиция на световния пазар на електромобили. В страната са продадени близо половината от всички електрически возила по света, които вече достигат 1.1 милиона броя.