Когато не работи за 400 долара на месец във фабриката в Москва, която произвежда космически ракети от ерата на Студената война, Наталия Орлова е залепена към приложението за търговия, което използва, за да търгува с петрол.

В последно време 54-годишната Орлова е натрупала малко състояние, след като цените на петрола скочиха до 3.5-годишни върхове, като част от този ръст се дължи на наложените от САЩ санкции срещу Русия.

Подобно на десетки хиляди руснаци, Орлова твърди, че дейтрейдингът е ключът към оцеляването в тежкия за руската икономика период. Наскоро тя си е купила нов автомобил Infiniti, а сега спестява за апартамент за двамата й внуци.

“Финансовите пазари са място, където можеш наистина да промениш живота си и да се избавиш от бедността,” заявява Орлова пред Bloomberg, гледайки в таблета си, на който следи пазарите. “От вчера вечерта съм спечелила 1.5 млн. рубли (24 000 долара).”

Тя се справя изключително добре – повечето руснации, чиито заплати не стигат, за да покриват разходите си трябва да работят с години, за да изкарат толкова пари.

Независимо дали опитват късмета си на пазарите, стават шофьори на Uber, копаят биткойни или търсят слава в YouTube, все повече и повече руснаци си намират втора работа.

Всъщност, докато Русия излиза от втората най-дълга рецесия по време на 18-годишното управление на Владимир Путин, близо четири на всеки 10 семейства изпитват затруднения с набавянето на дрехи и храна, според проучване на Висшето училище по икономика - един от най-големите университети и изследователски центрове в Русия.

Нещата се усложниха и от това, че САЩ наложи санкции на собственика на гиганта в производството на алуминий Русал, вследствие на което рублата се обезцени с 8% през април, което е най-големият месечен спад от 2015 г.

Това води до опасения от ръст на инфлацията, която едва наскоро падна под 4%, след като години наред нарастваше постоянно.

“Хората все още изпитват затруднения. В реално изражение заплатите дори не са близки до нивата си отпреди кризата,” казва Лилит Геворгян, старши икономист за Русия в IHS Markit в Лондон.

“Много хора имат официална работа на пълен работен ден и в същото време развиват някаква допълнителна предприемаческа дейност, която не във всички случаи е обявена или пък регулирана.”

Дейтрейдъри

Въпреки големите колебания на пазарите, популярността на дейтрейдинга нараства сред руснаците, на много от които им е омръзнало да живеят от официалните си доходи и да гледат как банковите им спестявания се стопяват в реално изражение.

Московската фондова борса е открила 250 000 нови акаунта на граждани за дейтрейдинг през миналата година, с което общият им брой е нараснал до близо 1.4 млн. Индивидуалните трейдъри съставляват 37% от обема на търговия с акции и 7% от обема на сделките на валутния пазар.

В много отношения периодът, който са избрали, за да търгуват, е страхотен предвид волатилността, която произхожда от външната политика на Путин и задълбочаващия се разрив между него и американския президент Доналд Тръмп около войната в Сирия и обвиненията за намесата на Русия в избори в чужбина.

На 9 април - първият ден след като САЩ обнови черния си списък с руски олигарси и компании, Московската фондова борса е регистрирала 4 000 нови клиенти, или четири пъти повече от обикновеното.

Борсата дори организира обучение и състезания за дейтрейдъри, за да може те да бъдат подготвени и да се попречи на аматьори в търговията да регистрират големи загуби. От борсата обаче твърдят, че присъствието на дейтрйдърите все още не е достатъчно голямо, за да влияе реално на цените на акциите.

Въпреки това, предвид геополитическата непредсказуемост, вероятността човек да се опари на борсата е голяма. Както повечето инвеститори, Александър Семеняков, компютърен програмист от Москва, който в свободното си време търгува с акции на руски компании, бе хванат неподготвен от последните санкции.

Той губи половината от това, което е спечелил миналата година, когато основният руски индекс се срина с 8.3%, като реакция на санкциите.

“За щастие, не инвестирам всичките си спестявания,” казва Семеняков. “На пазара е много трудно в момента. Много хора изгубиха пари.”

Въпреки това, той смята, че е по-добре да инвестира. Разполагаемите доходи на руснаците тепърва започват да се възстановяват след две години на спад, откакто цените на петрола се сринаха през 2015 г.

Да рискуваш всичко

Толкова много от 144-те милиона души население на Русия в момента разчитат на сивата икономика, че близо една трета от заплатите идват вследствие на нерегулирани дейности, по оценки на Висшето училище по икономика.

Един на всеки петима руснаци е търсил допълнителни източници на доходи през 2017 г., в сравнение със 17% в предходната година.

Орлова е свикнала да рискува всичко. След като печели малко състояние от търговия с акции на Юкос, когато един от шефовете на компанията е арестуван през 2003 г., тя продава малкия си щанд за кухненски съдове и прибори в една от метростанциите в Москва, за да инвестира всичките си пари на пазарите.

Това нейно решение й се отплаща много добре за известно време — докато не губи всичките си спестявания по време на световната финансова криза през 2008 г. Същото се случва и при пазарния срив в Русия през 2014 г.

И в двата случая тя успява да преживее със заплатата си, която получава като администратор на непълен работен ден в космическия производствен център Хруничев, който произвежда ракетите Протон, докато не успява да си стъпи на краката и да започне да инвестира отново.

Възрастта й за пенсиониране от 55 години наближава и Орлова твърди, че инвестирането е единственият начин да помага на дъщеря си, която е поетеса, и на двамата си внуци, които са на 3 и 8 години.

Борсовите данни показват, че за последното тримесечие на 2017 г. Орлова е спечелила 4.5 млн. рубли (72 400 долара).

“Трябва да им оставя нещо, защото не зная как ще оцелеят без мен,” казва Орлова.