Tesla регистрира нова компания за електрически автомобили в Шанхай на фона на сигналите, че китайското правителство ще премахне ограниченията за чуждестраннa собственoст на фирми, регистрирани в Китай.

Новата компания, носеща името Tesla (Shanghai) Co Ltd, е била регистрирана на 10 май по данни на Национална корпоративна кредитна информационна система за публичност, предава Reuters.

Компанията ще се фокусира върху бизнеса с електрически коли, резервни части и батерии става ясно от документите по регистрацията.

Американският автомобилен производител се намира в процес на преговори за изграждaнето на своя собствена фабрика в Шанхай за производство на електрически коли за местния пазар.

Tesla, както и почти всички останали компании за коли по света, се борят за навлизане на китайския пазар. Ако фирмата на Илон Мъск успее да изгради собствени мощности, то тогава ще избегне митата за внос на превозни средства.

Засега не е ясно дали новорегистрираната фирма има нещо общо с плановете за строеж на завод в Шанхай.

Понастоящем Tesla внася всички коли, които продава в Китай от САЩ. Компанията има и друга фирма, базирана в Китай, която се занимава с продажби, проучвания и разработки.

Китай посочи, че ще премахне ограниченията за чуждестраннa собственост на всички нови компании за електрически автомобили в страната през тази година и за всички останали концерни за превозни средство до 2022 година.

Колко пари ще спечели Илон Мъск през следващите 10 години?Заплатата му не е фиксирана, ето защо...

Според настоящите правила компаниите, регистрирани в Китай, не могат да бъдат до 50% чуждестранна собственост.

Всичко това се случва в конктекста на така наречената търговска война между САЩ и Китай.

Илон Мъск преди е критикувал Китай относно правилата за чуждестранния бизнес. Сега обаче Мъск е доста по-спокоен по отношение на китайските власти, като посочва, че скоро ще разкрият местоположението на бъдещата китайска фабрика на Tesla.