Японска железопътна компания поднесе официално извинение, след като един от влаковете й потеглил от гара с 25 секунди по-рано от часа на тръгване по разписание.

West Japan Railway Company (JR West) се извини, след като на 11 май един от експресните й влакове тръгнал от перона на спирка Нотогава в Централна Япония в 7:11:35 часа сутринта, вместо по разписание в 7:12 часа.

Машинистът на влака разбрал погрешно точния час на тръгване и затворил вратите предварително, според прессъобщението на компанията.

По-ранното тръгване не довело до нарушаването на други разписания за деня, но вследствие на грешката един човек изпуснал влака.

"Причинихме голямо неудобство на нашите клиенти и ще се стремим да предотвратим нов подобен случай," се казва в изявлението на JR West, цитирано от вестник Asahi.

Седем от най-луксозните влакове за дълги пътешествияПътуванията на дълги разстояние с влак са страхотен начин да се насладим на природните красоти

В Япония точността се цени високо. Миналия ноември ръководството на Metropolitan Intercity Railway Company, която обслужва линията Tsukuba Express, също се извини заради това, че влак на компанията е потеглил с 20 секунди по-рано — в 9:43:40 часа сутринта, вместо в 9:44 часа.

Според Кейси Басил, американски блогър, който живее в Япония, това не е изненадващо: много хора в Япония планират пътуването си до работа така, че да са на перона точно преди влакът да дойде.

Заради вманиачеността по точното спазване на разписанието в Япония в миналото се е стигало и до смъртоносни инциденти. През 2005 г. влак дерайлира, а над 100 души загинаха, след като машинистът караше с превишена скорост, за да навакса закъснение от 90 секунди.