Златото, среброто, платината и останалите ценни метали са много добра инвестиционна алтернатива в момента, защото дават много добра възможност за доходност, съпоставена с поетия риск. Това заяви управителят на българския клон на Адмирал Маркетс Димитър Цонев в рамките на панел "Лични финанси" на Шумът на парите 2018.

"Не смятам, че когато има инфлация и петролът върви нагоре, е времето да се държат пари в банките. При 0% лихва и минимална доходност, защо да го правиш?", попита Цонев.

"Процентът, който трябва да заделяме за инвестиции, зависи от сумата, с която разполагаме. Делът е относителен. Един човек с по-високи доходи, би могъл да си позволи да заделя по-голям процент", заяви той.

"Смятам, че колкото по-рано човек започне с финасовото си образование, толкова по-добре", заяви Цонев и даде пример с Швеция, която е една от държавите, залагащи в най-голяма степен на практическия подход към образованието. "Всичко, което съм научил, гледам да приложа в практиката"

"За много хора в България образованието носи само главоболия и неприятности, а в същото време - никакви доходи или други ползи", каза той.

По думите му няма особено голям смисъл от това да притежаваш десетки дипломи и сертификати, а в крайна сметка да не можеш да свършиш нищо.

"Практиката учи най-добре, но всеки трябва да има базово финансово образование. В противен случай вероятността да направиш грешна стъпка или да бъдеш заблуден по някакъв начин, става много голяма. В съвременния свят ни се предлагат много различни продукти, но не всички носят добавена стойност", допълни Цонев.

"За да получавате по-висока доходност, трябва да поемате рискове. Виждате какво се случва с българските пенисонери, каква покупателна способност имат и колко са щастливи", заяви Цонев. Според него, в българската култура този елемент, за съжаление, липсва и не са много хората, които са склонни да поемат рискове.

"Не съм съгласен, че покупката на имот е инвестиция. Това е базова нужда. Трябва да купите второ и трето жилище, за да изкарате някакви пари от него", категоричен е Цонев. По думите му, ако се върнем 10 години назад, ще видим, че рисковете при покупка на имот са много по-големи от доходността, която носят.

"Ако търсите как да направите пари от това, което се случва на пазарите, днес трябва да сте много по-динамични. Възвръщаемостта беше много висока навсякъде през 2017 г., докато през 2018 г. инвеститорите ще трябва да са много по-внимателни", съветва той.

"Доларът започна да се вдига през последните месеци, защото миналата година беше годината на Тръмп. Той намали данъците в Америка, което оказа подкрепа на всички класове активи.

Инвеститорите реализираха много добра доходност от активите с фиксирана доходност и особено в развиващите се икономики. В момента хеджфондовете, които са инвестирали през 2017 г., вече излизат от там и се връщат в Америка. Затова и щатският долар поскъпва. Петролът също започна да се покачва", припомни Цонев.

По думите му ситуацията напомня много на тази през 2008 г., непосредствено преди финансовата криза. "Не казвам, че това ще се случи през 2018 г., но при всички случаи сме много по-близо до този момент, отколкото бяхме през 2017 г. През 2017 г. не ви бяха необходими никакви финансови познания, защото всичко поскъпваше", заяви Цонев.

Според него, Китай е ключов фактор за движението на пазарите в момента. "Те вкараха на пазара трилиони долари в началото на 2017 г. и са ключов фактор за това, което се случва в глобалната икономика. Развиващите се пазари консумират най-много суровини и технологични продукти. Европа и САЩ вече не са единствените двигатели", заяви той.

"Тепърва ще има сътресения на пазарите заради лихвите. Най-вероятно ще влезем в някаква лека рецесия в САЩ. Това е най-вероятният сценарий", прогнозира управителят на Адмирал Маркетс.

Според него, политиката на централните банки за неограничена ликвидност е грешен. "За пет години Европейската централна банка изкупуваше всичко, което имаше на пазара, включително почти всички италиански държавни ценни книжа.

Само за два дни обаче италианските ДЦК изтриха всички печалби, които натрупаха за последните пет години, заради политическата несигурност в страната. Няма как да наливаш пари в "черна дупка" и не съм привърженик на това някой да управлява посоката, в която се движат парите, а ЕЦБ се опитва да прави точно това", категоричен е той.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.