Преди няколко години да си говорим за интелигентно управление на сгради и за софтуер, който да интегрира всичките тези сложни процеси във фасилити мениджмънта, беше тема табу, заяви Бисера Пейчева, регионален мениджър София в Планекс инвест и мениджър Поддръжка на сгради в PLHome,по време на панел „Имоти“ на деветото издание на финансовия и икономически форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

За наше огромно щастие, тези технологии се развиват. Ние сме една от компаниите, които успешно работим вече 4 г. с един такъв продукт. Това е бъдещето.

Колкото по-бързо се адаптираме и дадем възможност на нашите клиенти да се адаптират към този софтуер и към тази автоматизацията на процесите, ще бъдем по-успешни, каза още Пейчева.

Според нея, хората търсят най-често съдействие от професионалните организации по въпроси, свързани с етажната собственост.

Построиха се много сгради, без да се помисли за това как ще се поддържат. Те са изключително красиви, на страхотни локации, с уникална концепция, а всъщност никой не е помислил за поддръжката, добави Пейчева.

Реално построяването на една сграда коства едва 30% от цялата й стойност, останалите 70 отиват в поддръжката и експлоатацията й.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че поддръжката е много важна част при вземането на решение, според Пейчева. Процесите във фасилити мениджмънта са толкова сложни, че няма как да бъде изключен човешкият фактор.

Във връзка със законовата рамка в частта етажна собственост, ние смятаме, че не е лошо да се помисли за малко по-сериозни функции от страна на държавната администрация, що се касае до жилищни сгради в режим на етажна собственост.

Не е лошо да се помисли и за един лицензионен режим за фирмите, упражняващи тази дейност.

Основната причина за това състояние на сградния фонд е безотговорното отношение на собствениците и по-малките правомощия на държавната администрация, каза Пейчева.

Добрата новина е, че все повече от новите проекти са помислили предварително за поддръжката и това са основно големите проекти, където има допълнителни услуги, вътрешна инфраструктура, различни допълнителни съоръжения в комплекса.

Това се дължи на факта, че инвеститорите просто не могат да продават, без да осигурят обслужване на всичките тези съоръжения.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.