Често ви се дояжда сладко след хранене, нали? Доктор Джен Наш, клиничен психолог, изучаващ хранителното поведение, твърди, че не бива да се корим за това. Предпочитането на сладки храни е заложено еволюционно, тъй като при киселите или горчивите е по-голяма вероятността да са отровни.

Диетологът Фиона Хънтер отбелязва на свой ред, че сладкото е давало необходимата енергия за оцеляване, когато е бил налице дефицит на храна. Захарта стимулира освобождаването на допамин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Често сладките храни се асоциират с утешение. Това разбиране изхожда от детските години, когато в моменти на лошо настроение майката поднася гърдата си, за да успокои детето.

Ние може да консумираме сладко след хранене, без да се замисляме как тази практика е навлязла в културата ни и се е превърнала в навик. С възрастта обаче подобна практика може да стане вредна, пише Daily Mail.

За да преодолеем влечението си към сладкото, специалистите съветват да съчетаваме в храната пет вкуса: сладък, кисел, солен, лют, горчив. Ако всичко е балансирано, то ще ни е достатъчно. Те уверят още, че по-рано хората обикновено са се хранили в компанията на други хора, а сега често преглъщаме залък след залък пред телевизора и сами. Със сладките храни се опитваме да запълним празнотата.

Тайната на хората, които никога не спазват диетиТе ядат каквото си пожелаят и не дебелеят...

Експерти съветват да се стараем членовете на семейството да ядат заедно. Отстранете устройствата.

Нерядко сладките храни са част от деня ни, защото представляват най-достъпното и просто възнаграждение. Ежедневието е изпълнено с ангажименти и задачи. А сладката храна е на една ръка разстояние

Поради това психолози съветват да открием друг начин да се възнаграждаваме. Например като си купим козметика или нещо друго, от което не се дебелее и не се разболяваме.