Най-бързорастящата голяма икономика в света става все по-гореща.

Брутният вътрешен продукт на Индия нарасва с 7.7% през първото тримесечие на тази година, сочат правителствените данни на страната, цитирани от CNN.

Темпът на растеж на индийската икономика се засилва, като предходното тримесечие бе отчетен ръст в размер на 7%.

Индия изпреварва по икономически ръст дори Китай, където за първите три месеца на годината бе постигнат ръст от 6.8%.

„Силният ръст в земеделието (+4.5%), производството (+9.1%) и строителството (+11.5%) допринася за цялостния растеж”, посочва индийското правителство.

Икономическият ръст за фискалната 2017-2018 година възлиза на 6.7%, сочат официалните данни.

Данните за БВП на Индия идват на фона на притеснения относно покачващата се инфлация, подхранена от поскъпването на петрола и слабата местна валута, които имат потенциала да подкопаят икономиката на страната.

Индийските власти по-рано през този месец поискаха уверение от Саудитска Арабия, най-големият петролен производител от ОПЕК, че цените на петрола ще останат „стабилни и умерени”.

Енергийният министър Дармендра Прадан посочи през саудитския си колега Халид Ал-Фалих, че изпитва „притеснения относно повишаващите се цени и негативния принос върху потребителите и индийската икономика”, съобщават от индийските власти.

Приватизира ли Индия исторически обекти като Тадж Махал?Активисти за опазване на културното наследство на Индия обвиниха правителството, че се опитва да приватизира историческите реликви като Тадж Махал.

Цените на петрола на международните пазари скочиха със 17% през тази година и с над 55% спрямо ситуацията от преди 12 месеца.

Притесненията относно износа на петрол от Иран, след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение и възстановиха санкциите върху страната, и колапсът на добива във Венецуела помогнаха на цените да скочат.

Петролът поевтиня отново през последните дни след като ОПЕК и Русия посочиха, че ще започнат да добиват повече след срещата на ОПЕК през следващия месец.