Индийското правителство се похвали, че е изпълнило една от основните си задачи – прокарване на електричество до всички 600 хил. села в страната.

“Изпълнихме ангажимент, който ще подобри живота на някои индийци завинаги!“, посочи чрез публикация в Twitter премиерът на страната Нарендра Моди.

„Очарован съм, че всяко село в Индия има достъп до електричество“, добавя той.

Въпреки тези думи, експертите посочват, че все още стотици милиони души в Индия реално нямат достъп до ток, предава CNN.

„В реалността голяма част от населението все още няма надежден достъп до електричество“, казва Шилан Шах, икономист към Capital Economics.

„Тези които са свързани с ток, срещат сериозни проблеми с надеждността на доставките“, добавя той.

Индийското правителство счита, че дадено село е свързано с електропреносната система на страната, когато 10% от домакинствата или обществените институции разполагат с достъп до ток.

По данни на властите, над 18 хил. села са били електрифицирани през последните три години.

Според данните на Международната агенция по енергетика, близо 240 млн. индийци страдат от слаб достъп до електричество през 2017 година. Един на всеки петима души по света, живеещ без електричество, се намира в границите на Индия.

Абхишек Джайн от организацията Council on Energy, Environment & Water, посочва, че условията по селата не са се променили въпреки обявленията на индийските власти. По думите му, обявлението на властите означава, че селата имат връзка с електропреносната мрежа, но това не означава, че населението има надежден достъп до електричество.

Много от индийските държавни компании за доставка на ток са сериозно задлъжнели и неспособни да осигуряват надеждни услуги по доставка на електричество.

Анализатори посочват, че по-важната цел за правителството е до края на 2018 година всяко домакинство в страната да има ток, дори тези, които нямат възможност да платят за изграждане на инфраструктура.

Странният случай със самоличността на ИндияКак се управлява страна с население 1.3 млрд. души?

Властите работят по въпроса, като осигуряват сериозни отстъпки и бонуси за възобновяемите източници на енергия. Индия разчита на въглища за производството на 2/3 от електричеството в страната, но в същото време 60% от домакинствата, разполагащи с ток, разчитат реално на зелени методи за производството му, сочат данните на Международната агенция по енергетика.

Слабата електрификация на Индия предизвиква икономически проблеми.

„Слабият достъп до електричество прави трудно за Индия развиването на конкурентен производствен сектор, без който икономиката не успява да срещне пълния си потенциал“, казва икономистът Шах.