Събирате ли разделно отпадъците си? А намирате ли го за досадно?

Помислете за жителите на Камикацу - малък град в планините на остров Шикоку в Югозападна Япония, които трябва да сепарират боклука си в 45 различни категории.

В центъра за събиране на отпадъци има отделни контейнери за различни видове продукти: вестници, списания, картонени кутии, метални капачки, пластмасови бутилки, алуминиеви кутии, флуоресцентни лампи и т.н. Може би си мислите, че това е прекалено, но жителите на Камикатсу имат за цел нулеви загуби на отпадък, които вече са постигнати на 80%.

Първоначално Камикацу управлява боклуците си като всеки друг малък град по света: изхвърлят ги в природата или ги изгарят в домовете. Но изгарянето на боклука създава огромни количества парникови газове, а сметищата замърсяват околната среда.

A post shared by jjwalsh (@jjwalsh) on

Така жителите на градчето решават да променят навиците си. През 2003 г. те въвеждат концепцията за "нулеви отпадъци", посочва Amusing Planet.

В началото е трудно за всички. Измиването и сортирането на боклука е досадна и отнемаща време задача. Както стъклените, така и пластмасовите бутилки трябва да бъдат освободени от капачките и да бъдат сортирани по цвят.

Пластмасовите бутилки от соев сос и мазнина за готвене трябва да се събират отделно от бутилките, които съдържат минерална вода и зелен чай. Всеки пластмасов или хартиен етикет на бутилките трябва да бъде премахнат. Вестниците и списанията трябва да бъдат събрани в чисти пакети. Правилата са безбройни.

Няма система за събиране на боклука от домовете, така че жителите на града трябва да ги носят сами в центъра за рециклиране. Работниците в центъра след това се уверяват, че боклукът е правилно сортиран и отива в правилните контейнери.

Този град гори от 53 г. и може да продължи да гори 250 г.Днес знаци предупреждават посетителите за опасността от задушаване или да бъдат погълнат от разтворилата се земя, но в стария миньорски град Сентралия някога са живели над 1 000 души

Използваните дрехи, бижута и други неща, от които хората вече не се нуждаят, изчезват в магазина за рециклиране и се разменят за други вещи. В града има и завод, в който се произвеждат предмети от нежелани стоки, като например плюшени мечета от старо кимоно.

Това, което първоначално е огромна тежест, постепенно се превръща в начин на живот в Камикацу. Хората започват да гледат на боклука по различен начин. Те стават по-внимателни към това, което купуват, как го използват и как се разпореждат с него. Собственик на магазин в Камикату казва, че след стартирането на програмата купува само неща в картонени кутии, така че те да могат да се използват за опаковане на други вещи.

В крайна сметка, малкият град с малко над 1700 души става толкова добър в рециклирането, че само 20% от генериратите боклуци отиват в депото, което се надяват да бъде премахнато до 2020 г.