Седмицата, която предстои, може да се окаже най-важната в икономическо отношение за цялата 2018 г. Това показва анкета на Bank of America сред нейните кленти, цитирана от Bloomberg.

Геополитическите срещи на високо равнище, търговските преговори и заседанията на централните банкери, които са насрочени за следващите няколко дни, могат да се окажат ключови за финансовите пазари, смятат анализаторите. Ето какво предстои:

Понеделник

Днес инвеститорите имаха възможност да реагират на новините, които дойдоха от срещата на държавите от Г-7 в Канада през уикенда. Повечето есперти определиха форума като дипломатически провал, защото президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини съюзниците си от "Голямата седморка", че се възползват по нечестен начин от търговските си взаимоотношения с Вашингтон.

Той атакува в Twitter подписаното от останалите представители на Г-7 комюнике, след като напусна срещата по-рано, заради планираната си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Въпросът, който всички си задават, е дали тази нова ескалация на напрежението ще доведе до въвеждане на допълнителни търговски бариери и санкции? Канадският премиер Джъстин Трюдо беше категоричен, че ще отговори на повишаването на митата върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати, а Европейският съюз също готви подобен пакет от мерки.

Освен това търговията не беше единственият повод за разногласия между американския президент и останалите световни лидери. Той внесе смут в редиците им още преди началото на срещата в канадското градче Ла Малбе, след като заяви, че Русия трябва отново да бъде приета в групата на седемте.

Тази негова идея обаче беше подкрепена единствено от новия италиански премиер Джузепе Конте.

Вторник

И докато разговорите на американския президент с партньорите му в Г-7 приключиха (поне засега), то тези с Пхенян тепърва предстоят. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще разговарят за първи път лице в лице, което ще бъде и първата официална среща на такова равнище в историята на двете държави.

Миналата седмица Тръмп прогнозира "големи успехи" на тази среща и дори заяви, че е възможно да подпише споразумение с Пхенян, което формално да сложи край на Корейската война от 1950 - 1953 г.

На този външнополитически фон във Вашингтон пък ще бъдат публикувани данните за инфлацията в САщ, които ще покажат дали американската икономика все още успява да поддържа силните темпове на растеж или вече започва да се забелязва известно "охлаждане".

В Европа фокусът на вниманието през втория ден от седмицата ще падне върху британския премиер Тереза Мей и по-конкретно върху опитите й да прокара през парламента законовата рамка на предстоящия Brexit.

Тя ще бъде дебатирана и гласувана за пореден път в долната Камара на представителите, след като Камарата на лордовете нанесе 15 отделни поправки върху законопроекта на правителството. Някои от тях касаят ключови въпроси, като например дали Великобритания ще трябва да напусне европейския единен пазар и митническия съюз.

Очаква се дебатите да продължат и в сряда, а гласуването в долната камара ще бъде тест за способността на Мей и нейната партия да спечелят поддръжници и да постигнат компромис за това как ще изглежда финалната "сделка" за Brexit между Лондон и Брюксел.

Сряда

В третия ден от седмицата се очаква Федералният резерв на САЩ да обяви второто повишение на основния лихвен процент за тази година. Управителят на институцията Джером Пауъл ще даде пресконференция, на която ще представи актуализираните прогнози на институцията за икономическото развитие на страната.

Според консенсусните прогнози на експертите, Пауъл вероятно ще оповести намеренията си за четири повишения на лихвите тази година, или с едно повече от тези, които бяха обявени през март месец.

Аржентинската централна банка също ще бъде "под прожекторите" в сряда и най-вероятно ще запази основната лихва на ниво от 40%, продължавайки борбата си за стабилизиране на курса на песото.

В Италия ще се проведе първия аукцион за държавни ценни книжа след съставянето на новото популистко правителство на страната, което обеща драстични увеличения на държавните разходи. На търга ще бъдат предложени 3-, 7- и 30-годишни облигации, а постигнатата доходност ще бъде тест за доверието на пазарните участници.

Рисковете на облигационния пазар обаче вече са видими, тъй като "ножицата" между италианските и испанските 10-годишни ДЦК се разшири до най-високите си нива от 2012 г. насам.

Във Великобритания ще бъдат публикувани данните за инфлацията, които ще дадат насока за евентуалните действия на Bank of England по отношение на лихвите и монетарните стимули.

Четвъртък

Европейската централна банка се доближава до момента, в който трябва да обяви края на програмата за изкупуване на облигации. На заседанието на институцията в четвъртък се очаква за първи път да бъдат обсъдени формално вариантите за нейното финализиране.

Около една трета от икономистите и трейдърите, анкетирани от Bloomberg, считат, че президентът на институцията Марио Драги ще обяви крайната дата на облигационната програма още на 14 юни, докато 46% са на мнение, че той ще предпочете да изчака до следващия месец и чак тогава ще оповести детайлите.

Междувременно руският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман ще се срещнат за откриващия мач на Световното първенство по футбол между домакините от Русия и Саудитска Арабия.

Спортното събитие обаче може да се превърне и в повод за разговори по темата за сътрудничеството на петролния пазар. Особено като се има предвид, че срещата на двамата лидери ще се състои само седмица преди заседанието на ОПЕК във Виена, на което за пореден път ще се обсъждат квотите за добив и евентуалното им увеличение.

В четвъртия ден от седмицата се очакват и серия ключови данни от Китай. Пекин ще публикува статистиката за продажбите на дребно и индустриалното производство, които трябва да дадат насоки за това как се развива втората най-голяма световна икономика.

Петък

Японската централна банка ще обяви решенията за бъдещата си монетарна политика след края на редовното си заседание в петък. Засега не се очаква институцията да промени стратегията си - Bank of Japan продължава да купува огромни количества държавни облигации от пазара, а инфлацията все още остава далеч от заложената цел от 2%.

Икономиката на страната пък отчете свиване през първото тримесечие на годината, което означава, че централните банкери нямат основание да спрат "кранчето" на финансовите стимули, пише Bloomberg.

Руската централна банка също ще обяви лихвените си равнища, като анализаторите не очакват промени. Вероятно основният лихвен процент ще остане на текущите 7.25%, макар че, според някои експерти, има малък шанс за евентуално понижение.

В петък е и крайният срок за публикуване на китайските продукти, които ще бъдат обект на допълнителни търговски мита от страна на САЩ в размер на 50 милиарда долара.