Разпродажбите на борсите по света продължиха с азиатските акции днес, след като ефектът от политическата криза в Италия се разпространи.

Еврото поевтиня до 10-месечно дъно, лихвите по италианските държавни облигации нараснаха, а инвеститорите се обърнаха към активите убежища, като щатските държавни облигации.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 1.5%, докато японският Nikkei губеше 1.9%, понижавайки се до шестседмично дъно. Цените на китайските акции също поеха надолу, като индексът Shanghai Composite се понижи с 1.8%. Южнокорейският KOSPI и австралийският S&P/ASX 200 изгубиха 2.0% и 0.6%, респективно.

Резките понижения дойдоха след също толкова тежката сесия на Уолстрийт вчера, в която Dow Jones падна с 1.6%, S&P 500 изгуби 1.2%, а Nasdaq Composite затвори с 0.5% надолу. Акциите на финансовите компании понесоха сериозен удар.

Инвеститорите се опасяват, че нови избори в третата най-голяма икономика в ЕС, които има вероятност да са още през юли, може да се превърнат на практика в референдум за членството на Италия в еврозоната и ролята на страната в ЕС.

Лихвата по краткосрочните облигации на Италия вчера скочи с 1.5 процентни пункта, до най-високото й ниво от 2013 г. Това пък бе най-голямото увеличение от 26 години.

Щатските държавни облигации, германските облигации, йената, доларът и златото поскъпнаха. Еврото певтиня спрямо швейцарския франк, йената и долара, доближавайки 1.15 долара и докосвайки най-ниското си ниво от юли.

В Азия фокусът бе върху срещата между САЩ и Северна Керея, както и върху търговските взаимооотношения между САЩ и Китай.

Петролът бе подложен на натиск от очакванията, че Саудитска Арабия и Русия ще започнат да произвеждат повече от суровината, за да компенсират евентуален спад в изнасяните количества от Венецуела и Иран, въпреки че производството на САЩ скача в последните години.

Фючърсите на щатския лек суров петрол губят 0.4%, до 66.46 долара за барел, като цената продължава да пада след пет поредни дни на понижения.