Щатският долар поскъпна до триседмичен връх спрямо йената, подкрепен от надеждата за затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея.

Американският президент Доналд Тръп заяви, че очаква да изгради "прекрасни взаимоотношения" със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на историческата среща помежду им, пише Marketwatch.

Разговорите им се следят отблизо от финансовите пазари, тъй като има шанс да доведат до сваляне на напрежението на Корейския полуостров, довело до въвеждане на строги търговски санкции срещу Пхенян.

Несигурността в региона през последната година доведе до поскъпване на йената, която се приема за "валута-убежище" в подобни случаи. С подобряването на отношенията между САЩ и Пхенян обаче доларът възстанови позициите си и днес поскъпна с 0.4%, до ниво от 110.50 йени.

На капиталовите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион също преобладават позитивните настроения. В Япония Nikkei 225 добави 0,7% към стойността си. Широкият индикатор MSCI Asia-Pacific, който следи представянето на акциите на най-големите компании в региона (извън Япония), се повиши с 0.2 на сто, а южнокорейският борсов индекс KOSPI регистрира ръст от 0.1 на сто.

Според повечето финансови анализатори е нормално настроенията да са позитивни, имайки предвид досегашната история на преговорите с Пхенян. Всички те се проваляха - по една или друга причина, поради което "летвата" за евентуалния успех на настоящата среща на високо равнище е поставена доста ниско.

Главният икономист на ING за Азиатско-тихоокеанския регион Робърт Карнел заявява пред Ройтерс, че инвеститорите няма да могат да извлекат кой знае какви печалби от срещата между Тръмп и Ким, дори тя да бъде успешна.

По думите му има много по-голяма заплаха пред глобалната икономика и тя е свързана с разразяването на евентуална търговска война между развитите държави.

На срещата на Г-7, която се проведе през уикенда, а и след приключването й, Тръмп размени остри реплики с канадския премиер Джъстин Трюдо, който заплаши с ответни мерки след вдигането на митата върху стоманата и алуминия от страна на САЩ. Действията на Вашингтон бяха посрещнати с недоволство и от Франция и Германия.

На стоковите пазари тази сутрин американският лек суров петрол добави 0.2% към стойността, си до ниво от 66.25 долара за барел, а фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с 0.1%, до 76.55 долара. Златото отчете леко понижение от 0.1 на сто, до малко под 1302 долара за тройунция.

Като цяло пазарите очакват натоварена седмица, в която ще станат ясни решенията на Федералния резерв, Европейската централна банка и Японската централна банка по отношение на монетарната им политика.

Британският парламент пък трябва да гласува законопроекта за предстоящия брексит и параметрите на "сделката" с Брюксел за излизането на кралството от Европейския съюз. Всичко това е предпоставка за турбуленции на финансовите пазари, смятат експертите.