Решили сте го - време е за нова работа. Търсенето на ново професионално поприще е труден и изморителен процес. Трябва да обновите автобиографията си и да се подготвите за интервюта. Освен това може би търсите нови възможности за реализация. Преди да започнете и да се гмурнете в море от стрес, препоръчваме да направите няколко стъпки:

1. Разберете какво точно искате

Когато става дума за търсене на нова работа, повечето хора търсят нещо „по-качествено“.

Седнете и напишете своите желания на лист. Споменете всяко нещо, на което се надявате. Има ли работно предложение, което да отговаря на списъка ви от препочитания? Вероятно не. Въпреки това може да използвате събраната информация, за да оценявате работните оферти.

2. Променете процеса на проучване

Вие знаете колко е важно да се направи проучване. Обикновено обаче стигате до там, когато вече сте получили поканата за интервю. Препоръчваме да проучвате компанията още преди да сте пуснали своята кандидатура.

Защо? Така ще разберете дали въобще си струва да влагате време и усилия.

3. Поставете си постижими малки цели

Бихте ли седнали на бюрото си у дома с намерението да научите португалски език за един ден? Не бихте, нали? Точно така стоят нещата и с амбициите за нова работа. Може да не се получи на същия ден. И в това няма нищо лошо!

Нека целта ви за деня бъде да откриете поне една обява, която да отговаря на вашите изисквания. Проучете компанията и кандидатствайте.

Защо е препоръчително бизнесмените да изкачват планиниНагоре и само нагоре.
4. Групирайте задачи

Принципът е лесен: групирайте сходните задачи, за да можете по-лесно да ги отметнете. Постоянното сменяне на характера на изпълняваните задачи за деня разсейва и ви бави.

Пример – отделете известно време на разглеждане на обяви за работа. След това се прехвърлете към оформяне на своята работна автобиография и пристъпете към кандидатстване.