Първата размяна на удари в търговския спор между двете водещи световни икономики вече е факт. Си Дзинпин прие предизвикателството на Доналд Тръп и заяви, че ще отговаря реципрочно на всяко ограничение, наложено от САЩ. А следващият рунд от този двубой е неизбежен, пише Bloomberg.

След като в петък Тръмп обяви, че ще въведе митническа ставка от 25% върху над 800 китайски стоки, Пекин незабавно отговори с подобни мерки за американските продукти. Впоследствие търговският представител на САЩ Робърт Лайтицър заяви, че в следващите две седмици Щатите ще обявят и серия от рестрикции върху инвестициите от Китай. Според анализаторите, цитирани от Bloomberg, се очертава "война на изтощение", в която победител ще е този, който издържи най-дълго на негативните ефекти от нея.

"Управляващите в Китай смятат, че ще издържат по-дълго, защото не им се налага да се тревожат за изборите през ноември, а още по-малко за президентските, които предстоят след две години", казва Андрю Полк от базираната в Пекин консултантска компания Trivium China.

"Китай не искаше да участва в подобен конфликт, но беше изправен пред капризите на Вашингтон и принуден да защитава не само националния си интерес, но и принципите на глобализацията и на свободната търговия", се казва в материал на китайската държавна агенция Синхуа, цитиран от Bloomberg.

Освен налагането на мита върху американските стоки, Пондебенсата империя разполага с доста внушителен арсенал от "оръжия". Пекин може да наложи рестрикции върху америанските инвестиции в страната, които възлизат на над 200 милиарда долара. Засилване на проверките по границата и забавяне на доставките при вноса също са сред възможните ответни мерки, които китайската администрация може да предприеме. Дори и потребителският "бойкот" върху американските продукти на вътрешния пазар е потенциален инструмент в ръцете на управляващите, както и ограничаването на потока от платежоспособни китайски туристи към американските курорти.

Bloomberg припомня случая с Южна Корея, която беше "наказана" от Китай с подобни финансови рестрикции за милиарди долари, след като разреши на САЩ да разположат системи за противоракетна отбрана на своя територия. Пекин е използвал подобна тактика и срещу Япония и Филипините в близкото минало. Другата важна подробност, е че Китай играе централна роля в усилията на САЩ за ядреното обезоръжаване на Северна Корея. Без участието на Пекин санкциите срещу Пхенян имат нищожни шансове за успех.

"Имаме много сериозни основания да сме притеснени от търговските практики на Китай. Но начинът за разрешаването на този проблем не бива да е за сметка на американските работници, производители и фермери и на цената на една глобална търговска война, последствията от която са непредвидими", казва Сюзън Райс, която е беше съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама.

В по-дългосрочен план и в най-лошия възможен сценарий Китай може да започне да разпродава огромния си портфейл от американски държавни ценни книжа или отново да девалвира юана. Подобни ходове биха разтърсили из основни световните финансови пазари.

"Следващите няколко седмици ще бъдат ключови за изхода от този конфликт. До голяма степен той ще зависи от личните отношения между двамата лидери. Си Дзинпин не би искал да ескалира допълнително търговския диспут, но в същото време той не се страхува от размяната на удари с Тръмп", казва икономистът на Eurasia Group Майкъл Хирсън, цитиран от Bloomberg.

По думите му американските компании трябва да се потговят за проблеми и административни усложения при вноса на стоки в Китай. Той е сигурен, че ако Тръмп изпълни заканата си да въведе и втора "вълна" от митнически рестрикции, Пекин също ще постави допълнителни регулаторни бариери.

В крайна сметка Поднебесната империя е готова на компромис, ако става въпрос за свиването на търговския дисбаланс със САЩ, но няма намерение да се отказва от индустриалната си политика или от лидерската си роля в разработката на технологиите на бъдещето, пише още Bloomberg. А целта на САЩ е именно такава - чрез търговията да бъдат овладени амбициите на Китай за доминация в технологичната сфера, смята Алисия Гарсия Хереро от хонконгската инвестиционна компания Natixis. По думите й Китай ще се опита да засили връзките си останалите държави по света и да внася технологични продукти откъдето е възможно.