Apple подписаха дългогодишен договор с американската телевизионна водеща Опра Уинфри за създаването на оригинални програми.

По този начин производителят на iPhone добави сериозно име в редиците си в момент, в който води жестока битка за вниманието на зрителите с компании, като Netflix и Amazon.

„Заедно Уинфри и Apple ще създават оригинални програми, които ще прегърнат нейното несравнимо качество да осъществява връзка с аудиторията по света”, посочват от компанията в изявление, цитирано от CNN.

Проектът на Уинфри ще бъде излъчван като част от линията за оригинално съдържание на Apple.

От компанията не уточняват в кое шоу Уинфри ще се появи, но се очаква известната журналистка да има екранно присъствие като водещ и интервюиращ. Няма информация и за финансовите параметри на сделката.

Партньорството няма да попречи на работата на Уинфри за OWN - телевизионен канал, в който тя се подвизава от 2011 г. Наскоро водещата удължи договора си с канала до 2025 г.

През последните години Apple, Amazon и Netflix водят люта битка за продуценти, водещи и участници, за което плащат солидни суми.

Навлизането на пълните с налични парични средства технологични компании във филмовия бизнес промени ситуацията в Холивуд, провокирайки филмовите студия да плащат по-сериозни суми за популярните актьори, тъй като вече се конкурират с нови, особено богати играчи на този пазар.

През миналата година Apple сключи сделки за дузина продукции с таланти, като Рийз Уидърспун, Стивън Спилбърг, Октавия Спенсър и Кевин Дюрант.

Опра Уинфри със сигурност е голямо попълнение за Applе, тъй като, благодарение на дългогодишното й появяване на екран, разполага с огромна фенска маса, която я следва.

Дамата е толкова популярна сред определени среди в САЩ, че речта ѝ по време на раздаването на наградите Златен Глобус послужи за повод за призиви да се кандидатира за президент.

Кевин Спейси коства 39 млн. долара на NetflixКомпанията за стрийминг услуги Netflix губи милиони долара заради скандалите около известния актьор Кевин Спейси

Конкуренцията на Apple обаче не спи. Netflix попълниха редиците си с не кой да е, а с бившия президент на САЩ Барак Обама и неговата съпруга Мишел, които ще вземат участие в продукции на компанията за стрийминг.

Netflix излъчва и шоу, водено от легендата Дейвид Летърман, в което той взима интервюта от световни знаменитости.

Apple се надява, че чрез привличането на звезди като Опра Уинфри ще задържи хората в екосистемата на iPhone и Apple TV, като освен това ще привлече и нови клиенти.

„Не знаем нищо за правенето на телевизия”, призна преди време виципрезидентът на Apple Еди Кю.

По думите му, Apple може и да има малък опит с телевизията, но определено знае как се правят приложения и как се осъществява ефективна дистрибуция.