Европейският съюз е с една крачка по-близо до приемането на нови правила за защита на авторските права, въпреки големите критики относно идеята за нова регулация, които идват от редица технологични компании, интернет пионери и потребители.

Вчера (20 юни) депутатите от правната комисия на Европейския парламент приеха текстовете за новата Директива за авторските права и единен цифров пазар. Те предвиждат технологичните компании, като Google, да трябва да плащат за правото да публикуват линкове към новинарски материали.

От друга страна пък компании, като Facebook, ще трябва да инсталират филтри, които да следят дали съдържанието, което потребителите качват в интернет, не нарушава нечии авторски права. С други думи, всякакви колажи, meme-та, шеги и прочее са под риск от изчезване, тъй като потребителите няма да могат да използват нищо в интернет, което се води интелектуална собственост.

А това е доста субективно понятие, когато става дума за снимки, части от снимки, фрагменти от текстове, споделено съдържание и прочее.

Сред критиците на директивата са създателят на стандарта World Wide Web Тим Бърнърс-Лий и основателят на Wikipedia Джими Уейлс.

Притесненията на всички са свързани с това, че проектодирективата ще пресече свободата на словото и ще попречи на потребителите да споделят съдържание, което притежават или са създали.

9GAG: От страничен проект до интернет феноменПонякога големите проекти стартират на шега

"(Предложеният закон) предприема безпрецедентна стъпка към превръщането на интернет от отворена платформа за споделяне и иновации в инструмент за автоматизирано наблюдение и контрол на нейните потребители”, пишат Тим Бърнърс-Лий и други несъгласни с предложенията в писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент Антонио Траяни, предава CNN.

Големи технологични компании също се изказват против спорните текстове. От Google посочват, че ако директивата мине през всички гласувания и бъде приета като официален закон на ЕС, то генерирането на трафик от страна на новинарските издания чрез търсачката на компанията ще остане в миналото.

Европейският съюз обаче смята, че са нужни нови правила за защита на авторското право, тъй като настоящите не са променяни от 2001 г. Освен това действащата регулация не се прилага по един и същи начин във всички държави-членки на Общността.

Според ЕС, новите правила ще облагодетелстват активност в интернет на артисти и издатели.

„Новинарските издатели и артистите, особено по-малките, не получават заплащане поради практиките на мощните онлайн платформи за споделяне на съдържание и новинарските агрегатори”, казва Аксел Вос, вносител на новата директива. „Това е грешно и се стремим да го поправим”, добавя той.

Непрочетени имейли: кошмарът на индустрия за 22.16 млрд. долараКак GDPR предизвика паника и на американския пазар?

Асоциацията на независимите музикални компании приветства гласуването на директивата. Президентът на организацията Хелън Смит коментира, че законът представлява „възможност за създаване на нов баланс в онлайн света”.

„Става дума за авторски права и да се уверим, че създателите и техните партньори получават справедлив дял от стойността, която създават”, казва Смит.

За да се превърне директивата в официален закон, предстоят още обсъждания и гласувания.

Следващото такова е насрочено за 5 юли. Тогава ще стартират разговорите по темата между трите институции на ЕС - Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия.