Британските пивоварни и производители на безалкохолни напитки изпитват недостиг на въглероден двуокис, който създава проблеми с доставките точно в разгара на лятото и Световното първенство по футбол, в което националният отбор на страната се представя необичайно добре, пише Reuters.

Причината за проблема е ръстът в производството на газирани напитки, в което се използват големи количества въглероден диоксид (CO2).

Пивоварите очакват засилено търсене в летните жеги на Острова и покрай мондиала в Русия, но компаниите, които произвеждат CO2, не могат да наваксат с доставките.

Въглеродният диоксид, който е добре известен в ролята си на парников газ, се отделя в различни индустриални дейности, но най-вече при производството на амонячни торове.

Тази година обаче то е под средните равнища заради ниските цени на амоняка и по тази причина отпадъчният продукт също не е толкова много.

За производителите на бира и безалкохолни напитки това може да се окаже сериозно предизивкателство. Някои от най-големите имена в сектора, като Coca-Cola и Heineken, предупредиха своите клиенти, че може да има известни забавяния в доставките през лятото.

Производителите на месо също са засегнати, тъй като въглеродният двуокис е основният агент, който се използва за упояване на животните, преди да стигнат до кланицата.

От Британската асоциация на производителите на безалкохолни напитки заявиха, че недостигът на CO2 вече засяга широк кръг от компании в сектора.

Всичко това се случва на фона на необичайните жеги във Великобритания. Средната температура за месец май достигна 17 градуса по Целзий - най-високата за това време на годината от 1910 г. насам, когато започват да се събират статистически данни.

Иронията е, че именно парниковите газове в атмосферата се сочат за една от основните причини за глобалното затопляне. А се оказва, че без CO2 бирата в хладилника и скарата на барбекюто стават проблематични.