Азиатските акции поскъпват днес, отдалечавайки се от 9-месечното си дъно, след като Китай облекчи ограниченията за чуждестранни инвестиции.

Пазарните нагласи обаче бяха помрачени от опасенията около търговските спорове седмица преди първоначалните американски и китайските мита да влязат в сила.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи повишение от 1%, докато основният австралийски индекс остава без промяна.

Японският Nikkei губи 0.3% за деня, докато южнокорейският KOSPI отчита леко понижение.

След като паднаха до двегодишни дъна вчера, днес цените на акциите в Китай тръгнаха нагоре. Според някои анализатори, скокът отразява технически фактори, но в същото време бе подпомогнат и от новината, че Пекин ще облекчи ограниченията за чуждестранни инвестиции в сектори, като банкирането, автомобилопроизводството, тежката индустрия и селското стопанство.

Китайският индекс на сините чипове CSI300 нарасна с 1.5%, докато индексът Shanghai Composite се повиши с 1.1%. Двата индекса обаче са най-зле представящите се основни индекси в света от началото на годината и са на път да запишат най-лошото си месечно представяне от януари 2016 г.

Хонконгският Hang Seng днес отчита повишение от 1.2%.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрамо кошница от шест други основни валути, губи 0.5%, до 94.914. Валутата поскъпна в последните седмици, подпомогнат от решението на Федералния резерв през юни да повиши лихвите и очакванията за допълнителни повишения до края на годината.

Китайският юан поевтиня до 6.6441 спрямо долара днес, което бе най-ниското му ниво от ноември.

Доларът губи 0.2% спрямо йената, до 110.73. Еврото скочи, след като лидерите в ЕС постигнаха споразумение за мигрантите. Еврото поскъпва с 0.6%, до 1.1635 долара.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 2.8547%, в сравнение с нивото си на затваряне от 2.847% от вчера.

Лихвата по 2-годишните книжа бе на ниво от 2.5242%, в сравнение с нивото на затваряне от 2.52% от предходния ден.

Цените на петрола също бяха подложени на натиск от споровете около търговския стокообмен и се понижиха, въпреки пазарните условия, които вчера оскъпиха суровината до 3.5-годишни върхове.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 0.4%, до 73.16 долара за барел. Петролът от сорта брент поевтинява с 0.3%, до 77.65 долара за барел.

Златото се търгува близо до 6-месечни дъна, предвид опасенията около световната търговия, очакванията за вдигане на лихвите и по-скъпия долар.

Спот цената на златото днес се повишава леко до 1 248.71 долара за тройунция, но въпреки това металът е на път да запише най-слабото си месечно представяне от ноември 2016 г.