Азиатските акции бяха обременени с нови понижения в Китай днес, докато мексиканското песо поскъпна след убедителната победа на левия кандидат Андрес Мануел Лопез Обрадор на президентските избори в Мексико.

Трейъдъри смятат, че победата на Обрадор поне ще разсее един от източниците на политическа несигурност. Въпреки това се очаква той да инжектира доза национализъм в управлението и да изостри различията с щатския президент Доналд Тръмп.

Доларът поевтинява с 0.7%, до 19.7686 песо, недалеч от достигнатото през миналата седмица дъно от около 19.5580.

Тръмп пък се намеси на петролните пазари, след като пусна съобщение в Twitter, според което Саудитска Арабия се е съгласила да увеличи производството “може би до 2 000 000 барела дневно”.

Цената на петрола от сорта брент се понижи с 1.06 долара, до 78.71 долара за барел, докато щатският лек суров петрол поевтиня с 94 цента, до 73.21 долара за барел. Отстъплението бе леко предвид факта, че щатският петрол поскъпна с над 8% през миналата седмица, а брентът добави над 5%.

На фондовите борси шанхайският индекс на сините чипове продължи понижението си, губейки 1.3%. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI изгуби 0.16%, след като падна с 2% през миналата седмица.

Японският Nikkei се понижи с 0.5%, вследствие на влошаването на нагласите на производителите заради заплахата от търговска война.

Напрежението се засилва с наближаването на 6 юли, когато САЩ трябва да наложи мита на стойност 34 млрд. долара върху вноса от Китай.

На валутните пазари еврото отчита понижение, след като стана ясно, че министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер е подал оставка в знак на несъгласие с договорената от канцлера Ангела Меркел сделка за миграцията в петък.

Този ход направи бъдещето на коалиционното правителство на Меркел още по-несигурно, тъй като нейният Христиандемократически съюз разчита на партията на Зеехофер за запазването на властта.

След всичко това еврото поевтинява с 0.2%, до 1.1662 долара, след като преди това дори падна до 1.1632.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, записа леко повишение до 94.720 пункта, след като в петък достигна връх от 95.324. Доларът поскъпва с 0.3% спрямо йената до 110.97 и отново тества съпротивата над 111.00.