Редица компании на Уолстрийт изобщо не са впечатлени от това, че Tesla най-накрая започна да изпълнява заложените си производствени обеми относно новия автомобил Model 3.

Даже напротив – инвеститорите продължават да бъдат притеснени относно финансовото състояние на компанията за електрически автомобили.

В понеделник Tesla обяви, че е произвела 5 хил. броя Model 3 през последната седмица на второто тримесечие.

Въпреки това концернът на милиардера Илон Мъск не успя да изпълни заложената цел за тримесечието, вадейки 40 740 нови коли от завода. Прогнозите обаче бяха за приблизително 51 хил. броя нови коли за тримесечието.

Акциите на Tesla поевтиняха с 7.2% по време на вчерашната търговия. Повод за това бе информация, че компанията е решила да не прави тестовете на спирачки и за преобръщане на новите Model 3 коли, тъй като смята, че са излишни.

„Всяка кола, която произвеждаме, преминава през строги проверки на качеството и трябва да отговаря на строги спецификации, включително и на тестове на спирачките.

За да бъдем изключително ясни, ние караме всеки Модел 3 на нашата тестова писта, за да проверим спирачките, въртящия момент и прочее. Без изключения“, посочват от Tesla пред CNBC.

Време ли е да свалим розовите очила, когато говорим за Tesla?Времето тече, а повечето обещания, които даде компанията за електрически автомобили Tesla, все още не са изпълнени.

По време на сесията в понеделник акциите на компанията поевтиняха с 2.3%, след като в началото на деня отвориха при ръст от 5%.

По информация на Reuters, Tesla са пренасочвали работници от други отдели, включително този на Model S, за да изпълнят целите си, свързани с Model 3.

Goldman Sachs не са впечатлени от обявленията на компанията, посочвайки, че резервациите за Model 3 намаляват до 420 хил. броя спрямо 455 хил. броя през миналата година.

Според инвеститор от Уолстрийт, акциите на Tesla ще паднат дори повече, след като компанията обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на тази година.

От Citi Research посочват, че обявленията на Tesla не променят значително финансовото й състояние.

Мъск: Току-що Tesla се превърна в истинска автомобилна компанияTesla изглежда влиза в правия път

Все пак не всички са негативно настроени към перспективите пред Tesla.

„Tesla постигна целта от 5 хил. Model 3 през последната седмица на тримесечието, което е важно събитие, което, според нас, ще възстанови възможностите и позициите пред компанията за рентабилност през втората половина на годината“, пише анализаторът Ромит Шах.

Книжата на Tesla поскъпват с 8% спрямо края на миналата година спрямо 2% повишение на индекса S&P 500 за същия период.