Европейският съюз и Япония сключиха една от най-големите световни сделки за свободна търговия, обхващаща близо 1/3 от световния брутен вътрешен продукт и 600 млн. души население, предава BBC.

Споразумението предвижда Япония да отмени митата за 94% от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо, докато ЕС ще премахне митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония, като битова електроника и автомобили.

Млечните продукти са един от най-големите елементи на европейския износ към Япония, докато автомобилите съставят сериозен дял от японския износ за ЕС.

Промените ще станат факт поетапно след съответно 8 и 6 години, когато договорът ще влиезе в сила. Това се очаква да стане през март 2019 г., когато Великобритания напусне Европейския съюз.

Този контраст идва на фона на стартираната от САЩ търговска война, която се изразява в налагането на мита за внос на редица стоки.

Председателят на Европейската комисия Жан Клонд Юнкер посочи, че сделката е победа и за двете страни.

„Приносът на днешното споразумение отива далеч отвъд нашите брегове. Заедно ние правим, чрез подписването на това споразумение, изявление относно бъдещето на свободната и справедлива търговия”, каза Юнкер.

„Показваме, че сме по-силни заедно и е по-добре, когато работим заедно. Ние сме водещ пример, показващ, че търговията е много повече от мита и бариери. Тя се отнася до стойност, принципи и намирането на "win-win" решения за всички тези притеснения”, добавя той.

Преди 18 месеца САЩ водеше преговори за свободна търговия с Япония и 18 други азиатски страни, но Доналд Тръмп изтегли страната си от разговорите в един от първите си ходове като държавен глава.

Доколко търговската война ще навреди на глобалната икономикаВижте прогнозите на МВФ и BlackRock.

Доктрината „Америка на първо място” роди нови търговски мита за внос на редица стоки, включително върху стоманата, което засегна както ЕС, така и Япония.

Компаниите в Европейския съюз, който е най-голямата зона за свободна търговия в света, понастоящем изнасят стоки и услуги за над 100 млрд. долара за Япония, която е третата най-голяма икономика в света (ако не броим ЕС за единна държава, бел. ред.).

Японският министър по икономическо съживяване Тошимицу Мотеги коментира, че във време, в което протекционистките мерки се надигат по света, „сключването на сделка между ЕС и Япония ще покаже на света още веднъж нашата непоколебима политическа воля за насърчаване на свободната търговия”.