Китай обяви мерки, представляващи смесица от данъчни облекчения и инфраструктурни харчове, които целят да стимулират търсенето и да подкрепят икономиката на страната, предава Financial Times.

Обявлението, направено в началото на тази седмица, идва в същия ден, в който китайската банкова система получи свеж капитал в размер на 74 млрд. долара от Народната банка на Китай.

Това стана чрез отпускането на нисколихвени заеми на търговските банки в страната чрез нейния инструмент, познат като Medium-term Lending Facility. Това е най-голямата единична сума, инжектирана в китайската банкова система чрез този механизъм.

Фискалните мерки доказват, че китайските власти са притеснени от така наречената търговска война със САЩ, поради което предприемат мерки като превенция от потенциално забавяне на икономическия растеж.

Централната банка вече намали размера на задължителните резерви на банките в страната три пъти само през тази година, в опит да подкрепи наличността на пари в икономиката.

Въпреки мерките, властите в страната са притеснени от „несигурността”, имайки предвид търговските спорове със САЩ.

По думите на китайския премиер Ли Къцян пред Централното народно представителство, страната трябва да се въздържи от провеждането на политики, разчитащи на силни стимули, поради несигурността на външната среда, като трябва да се опита да запази икономическата активност в разумен диапазон.

Властите си обещаха, че ще се опитат да осигурят „подходящ” ръст на кредитирането в страната. Данните за юни показват, че парите в обращение и кредитирането нарастват с рекордно ниски темпове за четвърти пореден месец.

МВФ: Вълната от нови мита може да навреди на растежаВ най-лошия случай при сегашните мерки може да се стигне до спад на световния БВП от 0.5%, каза Лагард.

Местната власт в сраната има задача да засили дистрибуцията на неизползвани фискални приходи, както и да информира финансовите институции за необходимостта от осигуряването на адекватно кредитиране, за да няма забавяния по различните проекти в Китай.

БВП на Китай отчете най-слабия си растеж от 2016 година през второто тримесечие, като икономистите очакват забавянето да продължи през тази година.

Властите обявиха и данъчни облекчения в размер на близо 1 млрд. долара за корпоративни инвестиции в проучвания и развитие. Освен това ще издаде специални ценни книжа, чрез които местните власти да финансират инфраструктурни проекти.

Правителството също така ще промотира частни проекти в транспорта, енергетиката и телекомуникациите.