Знамената и плакатите за предизборната кампания на настоящия американски президент Доналд Тръмп, на много от които е изобразен лозунгът Keep America Great! ("Да запазим Америка велика!"), се произвеждат в Китай, съобщава Reuters.

Иронията се крие в това, че заводът, който е натоварен с производството на предизборните артикули, може да пострада заради търговските санкции, наложени на Китай от администрацията на Тръмп.

От месец март насам фабриката Jiahao Flag Co Ltd., разположена в източната провинция Анхуй, е произвела над 90 000 знамена, твърди директорът й Яо Юанюан. По думите й оборотите са доста по-високи от нормалното за сезона.

Тя смята, че очакванията за ескалация на търговския конфликт между двете водещи световни икономики са една от причините за необичайно високата активност.

"Има пряка връзка. Те се подготвят за това, което предстои и се възползват от ситуацията, докато цените все още са ниски и митата все още не са се вдигнали", смята управителят на текстилния завод. По думите й от 2015 г. насам фабриката се радва на изключително силен ръст в поръчките.

Администрацията на Тръмп наложи по-високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, а Пекин предприе ответни мерки срещу американския експорт. От Белия дом реагираха с нови тарифи на стойност 200 млрд. долара и заплашиха с увеличаване на митата за всички китайски стоки, включително и знамената.

Китайските предизборин артикули обаче се продават по 1 долара за брой, което е неустоима оферта дори и за предизборния щаб на американския президент.

Яо Юанюан твърди, че купувачите на знамената са от целия свят, включително и от Китай, и няма информация дали са свързани пряко с Републиканската партия или поддръжниците на Доналд Тръмп. Тя обаче е категорична, че втърдяването на тона на разговорите и евентуалната ескалация на търговската война ще се отрази негативно на бизнеса и ще отблъсне много китайски компании.

"Ако той продължава да настоява за увеличаване на митата и ако продължава да подкрепя противниците на Китай, аз няма да мога да продължа да приемам поръчки", казва управителт на Jiahao Flag, цитирана от Reuters.

Фабриката обаче не е ангажирана единствено с производството на предизборните артикули на Тръмп. От завода ежедневно излизат национални флагове на много държави, в това число и американски, както и знамена на различни организации, включително и символът на гей прайда с цветовете на дъгата.