Вчера Facebook е отчел най-голямата еднодневна загуба в пазарна капитализация в историята на щатския капиталов пазар, пише CNBC.

Социалната мрежа приключи вчерашната борсова сесия при оценка от 510 млрд. долара спрямо приблизителните 630 млрд. долара за ден по-рано, сочат данни на FactSet.

Нито една друга компания в историята до момента не е губила повече от 100 млрд. долара от оценката си за ден, докато Facebook успя да изтрие 119 млрд. долара от капитализацията си.

Досегашният рекорд се държеше от Intel, които на 22 септември 2000 г. губят 90.74 млрд. долара по време на дотком балона. Година по-рано Microsoft изтри 80 млрд. долара от оценката си.

По над 50 млрд. долара за ден са губили още Apple през 2013 г. (24 януари) и Exxon Mobil (15 октомври 2008 г.).

Спадът при Facebook идва на фона на по-слабите резултати, публикувани от компанията вчера. Няколко анализатори, включително Марк Кели от Nomura Instinet, понижиха прогнозите си за книжата на компанията.

„Спадът в основния бизнес на компания е показателeн за нас, че в кратко- и средносрочен период не можем да препоръчаме книжата на Facebook за покупка“, сподели Кели.

Процентното понижение при акциите на социалната мрежа също е рекордно в историята на компанията.