Венецуела ще прибегне до деноминация на валутата си в опит да се бори с хиперинфлацията в страната, която, според прогнози на Международния валутен фонд, ще достигне 1 000 000% през тази година.

Венецуелското правителство обяви, че ще премахне 5 нули от националната валута боливар вместо само три, както беше планирано преди, предава Financial Times.

Новината бе съобщена чрез телевизионно обръщение към народа от президента Николас Мадуро. Новите банкноти ще влязат в обращение от 20 август тази година.

Въпреки деноминацията, новите банконоти отново няма да имат кой знае каква стойност.

При настоящите темпове на инфлация, която, според контролираната от опозицията Национална асамблея (на практика парламентът на страната, който е с отнети правомощия от 2017 г.), през юни възлиза на 46 305%, най-високата по стойност банкнота в страната ще струва едва 6 щатски долара до края на месец август. До края на тази година пък стойността ще падне до 0.20 долара.

„Махането на нулите от валутата не увеличава заплатите на хората”, казва Анхел Алварадо, икономист и член на опозиционния парламент. „Също така не спира нарастването на цените”, добавя той.

Иконoмисти изчисляват, че във Венецуела има около 20 млрд. банкноти в обращение, като повечето от тях реално нямат стойност. Всички те ще бъдат изтеглени от пазара от следващия месец.

По думите на Мадуро, новият „суверенен боливар” ще бъде обвързан с petro – криптовалута, която властите създадоха през тази година с големи фанфари, но без почти никакъв резултат.

Според властите, petro е подкрепен от петролните резерви на страната, макар да няма никаква гаранция, че огромните петролни залежи, които притежава Венецуела, някога ще бъдат разработени напълно.

Рисковете зад petro - националната криптовалута на ВенецуелаВъпреки че много неща все още не са известни около първата национална криптовалута в света, мнозина анализатори вече смятат, че тя крие опасност за обикновените граждани

Властите посочват, че са получили поръчки за първата национална виртуална валута в света на стойност 5 млрд. долара по време на предварителната продажба на petro. Засега обаче кабинетът на Мадуро не е дал обяснение къде са тези пари, като вторичен пазар за petro просто липсва.

„Тъй като няма пазар за тях, petro няма и пазарна цена, така че е трудно да се разбере за какво обвързване (с боливара) става дума”, казва Франсиско Родригез, икономист и експерт по темата Венецуела към инвестиционната банка Torino Capital, базирана в Ню Йорк.

„Венецуелското правителство запазва способността си да печата petros. Това прави закрепването на боливара към petro нищо по- различно от това да закрепиш боливара към самия него”, добавя Родригез.

Николас Мадуро съобщи още, че част от петролните резерви на страната от басейна, намиращ се до река Ориноко, ще бъдат трансферирани към централната банка, за да станат част от международните резерви на Венецуела.

По думите на Родригез, има две възможни интерпретации на думите на Мадуро. Може да става дума за символична промяна, която цели да промени просто числата, отнасящи се към резервите.

От друга страна е възможно венецуелското правителство да планира да сдаде собствеността си върху петролните резерви, превръщайки ги в актив, който да се търгува свободно.

„Това е все едно правителството да продава държавния петрол, намиращ се под земята, като източник на финансиране”, казва Родригез, добавяйки, че това би противоречало на конституцията на страната, приета през 1999 г. под опеката на бившия президент и ментор на Мадуро – Уго Чавес.

Тръмп нанесе удар по първата национална криптовалута в светаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп реагира срещу първата национална криптовалута в света

Венецуела се намира в разгара на една от най-лошите икономически кризи в историята на Латинска Америка.

Икономиката се стопи двойно в рамките на 5 години, като МВФ очаква още 18% от нея да се изпарят през настоящата година.