Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ отчита ръст от 4.1% през второто тримесечие, което е най-високият темп на растеж от 2014 г.

Ръстът на щатската икономика, който отговаря на прогнозите на икономистите, участвали в проучване на Reuters, е подкрепен от скок в потребителските разходи и бизнес инвестициите.

Това е най-високият темп на растеж от третото тримесечие на 2014 г. и третият най-висок ръст от Голямата рецесия насам. Освен високия ръст за второто тримесечие, Министерството на търговията ревизира нагоре ръста за първото тримесечие от 2 на 2.2%.

Освен ръста на потребителските и бизнес разходите, увеличението на износа и правителствените разходи също са помогнали.

В последните дни от Белия дом даваха индикации, че данните за ръста на икономиката през второто тримесечие ще са силни. Самият президент Доналд Тръмп написа в Twitter преди няколко дни, че САЩ има "най-добрите финансови резултати в света".

Администрацията на Тръмп използва комбинация от данъчни облекчения, дерегулация и увеличение на разходите, за да подкрепи икономическия растеж.

Следващият въпрос е дали този растеж е устойчив. При бившия президент на САЩ Барак Обама имаше няколко такива скока в ръста на БВП.

Ръстът от 4.6% през третото тримесечие на 2014 г. бе предшестван от 4.6% увеличение във второто тримесечие. До края на 2015 г. обаче икономическият растеж се бе забавил до 0.5%.

От Федералния резерв прогнозират 2.8% ръст на БВП за цялата 2018 г., след което ръстът да намалее до 2.4% през 2019 г. и до 2% през 2020 г.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучването на Reuters, бяха средно за ръст от 4.1% на годишна основа за второто тримесечие.