Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион стартираха седмичната търговия с понижения. Инвеститорите демонстрират предпазливост в очакване на следващата порция ключови финансови отчети тази седмица, както и на решенията на водещите централни банки през следващите няколко дни.

Най-силни разпродажби тази сутрин се наблюдават на капиталовите пазари в Япония и Хонконг. Nikkei 225 губи 0.7% от стойността си към момента, до ниво от 22 557 пункта, а Hang Seng отстъпва с 0.6 на сто, до 28 627 пункта.

В Австралия и Нова Зеландия очакванията за забавяне на икономическия растеж също оказват натиск върху капиталовите пазари. Водещите индекси там се понижиха с по половин процент в сутрешната търговия.

На стоковите пазари американският лек суров петрол регистрира лек ръст от 0.25 на сто в първите часове на борсовата сесия, до ниво от 68.87 пункта, след регистрираните четири поредни седмични понижения.

В петък "черното злато" поевтиня с близо процент и половина, въпреки силните данни за растежа на американската икономика. Опасенията от ескалация на търговските конфликти на глобално ниво, които могат да доведат до свиване на търсенето, продължават да оказват натиск върху цените, смятат експертите.

Златото също стартира седмичната търговия със спад от 0.3%, до ниво от 1 219.70 долара за тройунция.

На пазара на криптовалутите биткойнът и останалите водещи блокчейн парични единици отчитат понижение в началото на седмицата, повлияни от решението на Google да забрани продажбата на приложения за "копаене" на криптовалути в Play Store.

С тази стъпка компанията последва Apple, която също наложи ограничения върху "миньорските" приложения.

В Google Play Store вече няма да се виждат програмите, които позволяват "копаене" на криптовалути на личните устройства, но ще останат тези, които работят с облачни технологии и не са базирани на физически носители, поясняват от компанията.

Биткойнът поевтиня с 0.1% на платформата Bitfinex, до 8 208 долара за брой. Етериумът пък се търгуваше на ниво от 465.53 долара за брой, регистрирайки спад от 0.5% в общата си пазарна капитализация.

ВЪв фокуса на вниманието тази седмица остава сезонът на отчетите, а Apple, Berkshire Hathaway, Barclays, Tesla, Toyota, BMW и Rio Tinto са сред компаниите, които се очаква да публикуват финансовите си резултати за второто тримесечие на годината през следващите няколко дни.

Централните банки също попадат в полезрението на пазарните участници. Федералният резерв на САЩ ще проведе редовното си заседание за монетарната политика във вторник и сряда, а финансовата общност очаква насоки за бъдещите действия на Джеръм Пауъл и неговите колеги.

На това заседание не се очакват промени, но евентуалното повишение на лихвите през септеммври вече е калкулирано в цените на финансовите активи, смятат наблюдателите.

Във вторник и Японската централна банка ще обяви решението си за бъдещата монетарна политика. Възможно е институцията да обяви промени в параметите на програмата си за изкупуване на облигации.

В четвъртък, на 2 август, Bank of England вероятно ще предприеме повишение на лихвения процент. Такива са очакванията на 80% от трейдърите и анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

В момента основният лихвен процент на Острова е на ниво от 0.5%, като прогнозите са Марк Карин и неговите колеги да го повишат с 25 базисни пункта, до 0.75 на сто. Това ще е второто повишение на лихвите във Великобритания след края на глобалната финансова криза.