Не са много хората, които са оставили по-дълбока следа във финансовия свят от американския милиардер Уорън Бъфет. Инвестиционният портфейл на неговата компания Berkshire Hathaway се наблюдава от милиони хора по света, които следват безпрекословно съветите на "оракула от Омаха".

Името на милиардера обаче се свързва и с един икономически показател, който е известен като "индикатора на Бъфет" и според много икономисти е един от най-надеждните индикатори за това дали борсовите индекси са подценени или надценени. Той измерва съотношението между общата пазарна капитализация на всички борсово търгувани компании и брутният вътрешен продукт на страната.

Самият Уорън Бъфет признава, че тази съпоставка е един от най-точните измерители за оценка на капиталовите пазари. Обикновено стойностите на индикатора се сравняват със средните им равнища в исторически план. В днешно време американските финансисти най-често използват за това изчисление Wilshire 5000 Total Market Index, който включва акциите на над 6700 публични компании и се счита за възможно най-представителната извадка на капиталовия пазар в страната.

В оригиналния си вариант индикаторът на Бъфет е използвал съотношението между пазарната стойност на всички емитирани акции в страната, но то се публикува на тримесечна база и обикновено изостава от реалния тренд на пазара.

Какво обаче показва индикаторът в момента? Към днешна дата съотношението между пазарната капитализация на компаниите от Wilshire 5000 Total Market Index и БВП на САЩ е на ниво от близо 1,45. Тоест общата им оценка надвишава обема на американската икономика с близо 50 на сто.

Това е най-високата историческа стойност на индикатора. Предишният връх бе достигнат през март 2000 година, точно преди "спукването" на т. нар. dotcom балон, който доведе до срив на капиталовите пазари. През есента на 2007 година, точно преди разразяването на световната финансова криза, показателят бе на ниво от едва 1,05 пункта - много по-ниско от настоящото.

Средните стойности на индикатора на Бъфет в исторически план се движат малко над 0,8 - тоест нормалното съотношение между общата пазарна капитализация и БВП е между 75 и 90%.

Индикаторът има и своите критици, които смятат, че той не взима предвид много фактори, които оказват влияние върху съотношението между пазарната капитализация и икономиката. Той например сравнява пазарната оценка на американските компании с БВП на страната, но без да отчита факта, че много от тези компании оперерират и на други пазари и финансовите им показатели зависят от ръста на икономиките на други държави, не само на САЩ.

Но дори и при тези обстоятелства сегашните равнища на "индикатора на Бъфет" изглеждат плашещи за някои инвеститори, които не са забравили трусовете от 2000 и 2007 година.

Означава ли това, че в близко бъдеще ни очаква нова финансова криза? Отговорът не е непременно положителен. Самият Бъфет е на мнение, че показателят не може да предсказва с абсолютна точност движенията на пазара, а още по-малко да предвижда точния момент, в който ще тръгнат нагоре или надолу. Но все пак представлява сериозно предупреждение, че цените на акциите се намират доста над средните си исторически нива.