Apple публикува по-силни финансови резултати от очакваното за третото финансово тримесечие на годината, които изпратиха акциите на компанията на нови рекордни равнища след края на борсовата сесия във вторник, пише Marketwatch.

Компанията от Купъртино, Калифорния, обяви нетна печалба от 11.5 милиарда долара, или 2.34 долара на акция, в сравнение с 8.7 милиарда (1.67 долара на акция) преди година. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 10.8 милиарда долара (2.16 долара на акция), според данните на FactSet, цитирани от Marketwatch.

Приходите на Apple се повишават със 17% на годишна база, до 53.3 милиарда долара за тримесечието, в сравнение с 45.4 долара преди година и очаквани 52.3 милиарда за периода април-юни 2018 г.

Компанията е продала 41.3 милиона iPhone-а за трите месеца, в сравнение с 41 милиона преди година. Постъпленията от смартфони възлизат на малко под 30 милиарда долара.

Данните за общите продажби на iPhone бяха малко по-слаби от очакваното, но Apple компенсира това с по-високата средна цена на устройствата. Тя скача до 724 долара към края на юни, надвишавайки предварителните прогнози на анализаторите за малко под 700 долара. Това означава, че компанията е продала повече от устройствата в премиум сегмента.

Освен това продажбите на услуги, които стават все по-важен източник на приходи за Apple, също отчитат сериозен ръст от над 30%, до 9.5 милиарда долара. В тази категория влизат App Store, Apple Music, iCloud storage и Apple Pay. Компанията работи за разширяване на тази палитра с добавяне на платформа за авторско видеосъдържание, както и абонаментна услуга за новини.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията планира да удвои приходите си от продажба на услуги до 2020 г.

Освен силните резултати за периода април-юни, Apple публикува и позитивна прогноза за настоящото тримесечие. Компанията очаква приходи между 60 и 62 милиарда долара, които също надвишават прогнозите на експертите.

Важен елемент от отчета беше и обзорът на ситуацията в Китай, тъй като страната е един от ключовите пазари за производителя на iPhone. Компанията отчита четвърто поредно тримесечие на двуцифрен ръст на продажбите в Поднебесната империя.

Те са на стойност 9.6 милиарда долара, или с 20% повече, в сравнение с април-юни 2017 г.

Тим Кук заяви, че е оптимист за развитието на търговските взаимоотношения между САЩ и Китай. Според него двете страни ще успеят да изгладят различията си и ситуацията ще се нормализира.

След публикуването на отчета книжата на Apple поскъпнаха с над 4% в следборсовата търговия, до ново рекордно ниво от 198 долара за брой. От началото на годината те добавиха 12% към стойността си, а за последните 12 месеца повишението им е с близо 30 на сто.

Apple е на път да се превърне в първата американска компания с пазарна капитализация от над 1 трилион долара. В момента пазарът оценява производителя на iPhone на 933 милиарда долара.