Акциите на най-големите технологични компании продължават да поевтиняват, което провокира смъкването на Nasdaq с над 1% за трета поредна сесия.

Това е първият път, в който Nasdaq записва три последователни спада от над 1% от близо 3 години насам, предава CNN.

Така наречените FAANG акции, или с други думи тези на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията-майка на Google – Alphabet, стартираха седмицата на червено, след като двама представители на горната група компании стреснаха инвеститорите с растеж, по-нисък от очаквания.

По време на вчерашната търговия книжата на Facebook пaднаха с 4% в даден момент, преди да приключат сесията със спад от 2%.

Понижението идва броени дни, след като компанията стана жертва на най-голямата загуба в историята на капиталовия пазар.

Ударът, който смъкна пазарната капитализация на Facebook с над 100 млрд. долара, дойде след като компанията предупреди инвеститорите, че растежът на продажбите може да се забави значително, тъй като компанията приоритетно ще инвестира в защита на личните данни.

Най-голямата загуба в историята на капиталовия пазарДосегашният рекорд се държеше от Intel, които на 22 септември 2000 г. губят 90.74 млрд. долара от капитализацията си

Междувременно книжата на Netflix поевтиняха с 10% по-рано през този месец, след като броят на новите абонати се оказа с 1 млн. по-малко спрямо прогнозите за второто тримесечие на тази година. Вчерашната сесия приключи с над 5% спад за акциите на Netflix.

Стив ДеСантис, анализатор в Jefferies, посочва, че слабият период на печалби служи като катализатор за преосмисляне на технологичния сектор, където всички очакват единствено перфектно представяне.

„Две от петте FAANG имена разочароваха. Поради това, и то заслужено, те ще бъдат повалени, ако финансовите им резултати не са перфектни”, казва той.

Червената вълна засегна дори Amazon и Google, като акциите им поевтиняха вчера приблизително с 2%, въпреки че и двете компании извадиха по-добри резултати за второто тримесечие спрямо прогнозите.

Червената вълна засегна технологични компании извън FAANG групата. Книжата на Twitter загубиха нови 8% по време на вчерашната търговия, след като през миналата седмица стана ясно, че броят абонати на платформата намалява.

Apple е последната компания от групата, която все още не е представила резултатите си. Дори те да надминат прогнозите, ДеСантис не смята, че по този начин ще промени динамиката на това как инвеститорите гледат на технологичния сектор сега.

Twitter с рекодна печалба, но с 1 млн. абоната по-малкоКатаклизмите на социалните мрежи изглежда са на дневен ред